Hokejoví fanoušci demolovali jihlavský stadion

Jihlava - Výtržnostmi fanoušků skončilo středeční utkání 1. hokejové ligy mezi Jihlavou a Třebíčí. I přes přísná bezpečností opatření, která rizikový zápas provázela, pronesli někteří fanoušci na zápas světlice a dělbuchy. Ty pak házeli na plochu zimního stadionu v Jihlavě.

Utkání Jihlava-Třebíč je pravidelně bráno jako velmi rizikové a předcházejí mu přísné bezpečnostní kontroly. I přes ně se ve středu podařilo některým fanouškům Třebíče pronést větší množství pyrotechniky. „Pokud má ten dělobuch velikost palce, tak si ho prostě ten v uvozovkách fanoušek, když ho tak budeme nazývat, může strčit třeba do trenek nebo do boty,“ vysvětlil marketingový zástupce Dukly Jihlava Dušan Pařil.

„Po skončení utkání začali hostující fanoušci odpalovat první dýmovnice, házet dělobuchy, začali kolem sebe kopat, trhat plechy,“ popsal Pařil. Zapálené světlice začali výtržníci házet po pořadatelích. Jednoho z nich dokonce trefili do nohy, i přesto se výtržnosti obešly bez zranění. Následně začali fanoušci demolovat vnitřní vybavení stadionu.

Výtržnosti při utkání Jihlava - Třebíč (zdroj: HZSTV1.cz) (zdroj: ČT24)

Škodu na majetku už jihlavský klub vyčíslil na několik tisíc korun. Vedení klubu celý případ předalo policii, která incident řeší jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku. „V sektoru hostí došlo k poškození tribuny a dále šetříme také napadení pořadatelské služby ze strany fanoušků,“ potvrdila mluvčí policie Jihlava Jana Kroutilová. Policisté mají k dispozici i videozáznam od majitele klubu, který by měl pomoci útočníky identifikovat. 

Nejde o první incident při utkání Jihlava-Třebíč, výtržnosti se stávají téměř pravidelně, a to na obou stadionech. Při potyčkách fanoušků už několikrát tekla krev, někteří z výtržníků už stanuli i před soudem. Klub proto zvažuje, že ještě zpřísní bezpečnostní opatření a případné prohlídky fanoušků bude nahrávat na kameru.

Problémy mají i jinde

Jihlava není jediným moravským městem, kde se řeší výtržnosti hokejových fanoušků. V Hodoníně na utkáních druhé ligy museli policisté zasahovat za říjen dvakrát. Problémy s fanoušky už tam pořadatelé nedokázali zvládnout sami. Poprvé se tak stalo 9. října při utkání s Přerovem, při kterém došlo ke rvačce mezi fanoušky i napadení stadionové ochranky. V poutech nakonec skončilo 18 lidí. K podobné situaci došlo i 26. října, kdy policisté zadrželi tři výtržníky. 

Incident se nedávno nevyhnul ani stadionu ve Vsetíně, kde se rozhodčí po zápase s Porubou báli odejít z ledu. Domácí druholigoví hokejisté v utkání prohráli 1:6. Komentátor marně chlácholil rozezlené fanoušky. Rozhodčí se jim nakonec raději vyhnuli vjezdem pro rolbu. 

Ve středu na vsetínském Lapači dokonce zatýkala policie. „Po skončení hokejového utkání jsme museli zakročit proti fanouškům Vsetína i Valašského Meziříčí. Šestadvacetiletý fanoušek Valašského Meziříčí zapálil pyrotechniku, takzvaný bengálský oheň. Tohoto fanouška jsme zadrželi,“ potvrdila mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková. 

Želízkům neunikl ani další fanoušek, který stříkal slzným sprejem. „Oba muži jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví, za které trestní zákon ukládá až dvouletý trest odnětí svobody,“ dodala Javorková.

Jednatel HC Vsetín Daniel Tobola mimo záznam řekl, že zvažuje, zda bude žádat náhradu poškozené lavičky a hokejového tréninku odloženého kvůli odvětrávání stadionu. Na kameru ale vedení vsetínského hokejového klubu incidenty komentovat nechtělo s tím, že se nic vážného nestalo.

Téma hokejových výtržností v UvR (zdroj: ČT24)