Znojemský fotbalový stadion dostane vyhřívaný trávník

Znojmo - Místo domovské základny musel znojemský fotbalový tým půl roku přežívat v Brně. Jejich stadion totiž nesplňoval prvoligové parametry. Klub se proto rozhodl do areálu investovat pětašedesát milionů korun, aby se hráči mohli vrátit domů. Znojmo s opravami začalo okamžitě, první jarní zápas by se tak už měl hrát opět na domácí půdě.

„Domácí prostředí je významný psychologický efekt pro fotbalisty. Pro fanoušky je to úleva, že nemusí nikam dojíždět,“ těší se na nový trávník fanoušek Robert Knebl, který věří, že se fotbalové Znojmo zvedne ze současné předposlední pozice. „Pokud budou mít fotbalisté podporu fanoušků ve Znojmě, ofenzíva půjde nahoru. Věřím, že půjdeme o tři patra výš,“ naznačil Knebl.

Stavební technika začala s nákladnou rekonstrukcí už koncem října. Z povrchu stadionu musí zmizet horních padesát centimetrů půdy. Asi měsíc bude trvat, než položí speciální vyhřívaný trávník za více než 14 milionů korun, který pro Znojemské vyrábějí v Holandsku. Pod ním bude ukrytý systém trubek vedoucích teplou vodu, která v zimě trávník vyhřeje.

Nové zázemí získá také znojemská kotelna, nad hřištěm se objeví umělé osvětlení. Jeho dodavatele ale teprve budou vybírat. V prosinci chce fotbalový klub začít s opravou tribun. Kapacita areálu se po opravách sice sníží asi o pět set míst, nový prostor pojme jen 4 500 lidí. Všechna místa už ale budou výhradně k sezení.

Radost z postupu do první ligy kazil Znojemským fakt, že půl roku musí hrát v Brně místo před domácím publikem. První jarní zápas 22. února 2014 už ale Znojemští chtějí hrát na domácím hřišti. V zápase se utkají s Jihlavou. Do té doby čekají znojemské fotbalisty ještě dva podzimní zápasy v Brně. Potrápí tam Olomouc a Slovácko.

Fanoušek Robert Knebl o znojemském zázemí (zdroj: ČT24)

Vylepšený stadion si ale nepochvalují jen fotbalisté. Část opraveného znojemského stadionu zůstane i nadále sloužit atletům. Na opravu areálu, která si předběžně vyžádá 65 milionů korun přispěje město Znojmo maximálně deseti miliony. Další dva miliony korun fotbalistům slíbil Jihomoravský kraj. Nějvětší část pokryje ministerská dotace. Původní plány navrhovaly velkorysou opravu za více než sto milionů korun, znojemským fotbalistům se ale podařilo rozpočet rekonstrukce výrazně seškrtat.

„Výsledky posledních zápasů ukazují, že Znojmo jde fotbalově nahoru, věříme, že se podaří klub v první lize zachránit. Neděláme to pouze pro účast v lize, ale děláme to i pro budoucnost klubu a pro mládež,“ dodal Jindřich Růžička, člen dozorčí rady 1. FC Znojmo.