Hokejová Kometa hrála poprvé před šedesáti lety

Brno - Slavné i chudé roky zažil během 60 let své existence hokejový klub Kometa Brno. V 50. a 60. letech pod názvy Rudá hvězda či ZKL kraloval nejvyšší soutěži, k jedenácti domácím titulům přidal i tři primáty v evropském Poháru mistrů. V následujících dekádách jako Zetor několikrát sestoupil, v novém miléniu se dokonce propadl až do druhé ligy. V roce 2009 se Kometa po třinácti letech vrátila mezi elitu, loni došla až do finále. Dnes si Brňané připomenou 60 let od prvního zápasu.

Klub byl založen v roce 1953 jako vojenský sportovní oddíl pod správou Ministerstva národní bezpečnosti v reakci na úspěchy vojenských oddílů spadajících pod Ministerstvo národní obrany. Tým byl výrazně posílen a po dohodě s tělovýchovnými orgány byl hned zařazen do nejvyšší soutěže.

Již ve své první sezoně bojovala Rudá hvězda o titul, nakonec skončila kvůli horšímu skóre druhá za pražskou Spartou. Během následujících dvanácti sezon vybojovalo Brno jedenáct mistrovských triumfů, jeho nadvládu přerušilo jen Kladno v roce 1959. V letech 1966 až 1968 navíc klub, jenž mezitím přešel pod civilní tělovýchovnou jednotu a změnil název na ZKL, nenašel přemožitele ani na evropské scéně v PMEZ.

Na brněnských úspěších se velkou měrou podílel elitní útok ve složení Vlastimil Bubník, Bronislav Danda a Slavomír Bartoň, jehož později nahradil Václav Pantůček. K reprezentačním oporám patřili i brankář Vladimír Nadrchal, obránci Rudolf Potsch a Jaroslav Jiřík či útočník Josef Černý. K devíti titulům dovedl tým trenér Vladimír Bouzek, zbývající dva přidal Eduard Farda.

Fanoušci Komety Brno
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Pozvolný pád tradiční hokejové bašty (více titulů dosud získala jen Dukla Jihlava), která od roku 1977 vystupovala pod jménem Zetor, vyvrcholil v roce 1980 sestupem. Po okamžitém návratu se totéž opakovalo ještě několikrát, po rozdělení Československa si klub s novým názvem Kometa zahrál nejvyšší soutěž pouze v sezoně 1995/96.

O sedm let později následoval sestup do druhé ligy, po další sezoně Brno koupilo licenci na druhou nejvyšší soutěž od Žďáru nad Sázavou a v roce 2009 se díky obdobné transakci - tentokrát se Znojmem - Kometa po třinácti letech vrátila do extraligy. Mezitím se novým majoritním vlastníkem klubu stal bývalý obránce Libor Zábranský, který se výrazně zasloužil o jeho ekonomickou stabilizaci.

Do play off Kometa postoupila na třetí pokus v sezoně 2011/12, kdy si ve vyřazovací části postupně poradila s Kladnem, Spartou i Plzní a po 41 letech si tak zajistila účast ve finále. V něm sice Brňané nestačili na Pardubice, modrobílá lavina i tak pobláznila moravskou metropoli a tamní Kajot Arena s kapacitou 7200 diváků praskala ve švech. Radost ze stříbra ale poněkud zkazilo loňské 11. místo.

Vstup Jakuba Ščurkeviče k dnešnímu hokejovému výročí (zdroj: ČT24)