Znojmo neproměnilo penaltu. Tři body v souboji s nováčkem bere Sparta

Brno - Fotbalisté Sparty Praha porazili v dohrávce 8. kola první ligy v Brně nováčka soutěže Znojmo 2:0 a vystřídali v čele tabulky Plzeň. Sparta rozhodla o svém vítězství v dešti dvěma rychlými góly Lafaty a Brabce hned v úvodní čtvrthodině.

V brance Znojma se poprvé objevil Petr Drobisz, který figuroval v údajné korupční aféře Olomouce a Bohemians Praha. Znojmo ještě v domácím azylu v Brně ve čtyřech zápasech neskórovalo, před přestávkou neproměnil Nepožitek ani pokutový kop. Nováček je stále bez výhry v tabulce poslední.

Sedmatřicetiletý Drobisz se vrátil do prvoligové branky po více než dvouleté přestávce, moc důvodů k radosti ale na trávníku neměl. Poprvé si sáhl na míč ve 4. minutě, když jej po přesně zahraném trestném kopu Lafaty lovil ze sítě. Akci předcházel faul obránce Odehnala právě na Lafatu. Trenér Znojma Kalvoda musel hodně improvizovat v sestavě, v obraně mu chyběly zraněné opory Hříbek a Jonov a v útoku kvůli karetnímu trestu zkušený Heinz. Při těchto absencích byl na hře ligového nováčka patrný respekt ze soupeře.

Také druhý gól dala Sparta po standardní situaci. Po čtvrt hodině hry po rohovém kopu vyskočil nejvýše Brabec, hlavou překonal Drobisze a připsal si první ligový gól. Sparta měla takřka po celý úvodní poločas hru ve své režii, snažila se kombinovat na jeden dotek, akcím ale chyběla přesnější finální přihrávka. Znojmo spoléhalo pouze na protiútoky, které většinou končily jen náznaky šancí. Pouze jednou brankář Vaclík zachránil situaci při úniku Vašíčka vyběhnutím před trestné území a skluzem nebezpečí odvrátil.

Leoš Kalvoda (Znojmo): „Pokud Spartě nabídneme ve třetí minutě takovou šanci získat náskok a po čtvrt hodině prohráváme 0:2, tak je to těžké. Špatně odehrané první poločasy se už stávají naší klasikou. Mohli jsme se dostat do hry penaltou, kterou neproměnil Nepožitek. Přitom tento hráč vůbec nebyl na penaltu určen. Měl ji střílet Hnaníček. Výmluva Nepožitka, že si věřil, mě nezajímá. Jen mu řeknu sumu, kterou zaplatí jako pokutu. Do druhého poločasu jsme vstoupili celkem dobře, měli jsme gólové šance. Herně jsme se zkušenému protivníkovi vyrovnali. Sparta se s vědomím náskoku zatáhla a spoléhala na brejky. Nedali jsme však branku, nemáme vítězství.“

Vítězslav Lavička (Sparta): „Vidina poskočit na čelo tabulky byla jedním z našich hlavních motivů v tomto zápase. Měli jsme luxusní vstup do utkání. Hráli jsme aktivně. Vypracovali jsme si ještě šanci přidat třetí gól, ten by domácí dorazil. V závěru poločasu jsme přežili kritický okamžik, kdy Vaclík chytl penaltu. Druhý poločas už z naší strany na chválení není. Naopak pochvalu zaslouží Znojmo. Zlepšilo hru, bojovalo. Nám chyběla větší kvalita. Přitom jsme před zápasem nechtěli, aby si hráči mysleli, že oslabené Znojmo je vzhledem k poslednímu místu v tabulce slabým soupeřem. Loni jsme takto poztráceli hodně bodů.“

Pět minut před přestávkou poslal Kalvoda do hry novou posilu Crnkiče a bosenský útočník oživil svou přímočarostí výkon Znojma. Jeho průnik zastavil skluzem Vácha a rozhodčí Ardeleánu nařídil přísnou penaltu. Nepožitek mířil do středu branky a trefil Vaclíka jen do nohou.

Po změně stran Znojmo mnohem častěji útočilo a srovnalo opticky se svým soupeřem krok. V 72. minutě mohl vstřelit první gól Znojma v Brně Nepožitek, jenž přehodil Vaclíka, ale netrefil branku. Kvalita hry Sparty oproti úvodnímu poločasu výrazně poklesla. Až deset minut před koncem si Sparta vypracovala gólovou příležitost, hlavička Brabce ale skončila na tyči.

1. SC Znojmo - Sparta Praha 0:2 (0:2) 
Branky: 4. Lafata, 15. Brabec. Rozhodčí: Ardeleánu - Gallo, Kříž. ŽK: Cihlář, Helísek - Dočkal. Diváci: 2580 

Znojmo: Drobisz - Mudra, Hnaníček, Odehnal, Cihlář - Helísek, Zeba (75. Hrošovský), Nepožitek, Buchta (59. Lacko), Okleštěk - Vašíček (40. Crnkič). Trenér: Kalvoda. 

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha, Hušbauer (85. Přikryl) - Dočkal, Vacek (66. Mareček), Krejčí (75. Bednář) - Lafata. Trenér: Lavička.

Vydáno pod