Zbrojovka nebodovala ani proti Baníku, prohrála počtvrté v řadě

Ostrava – Baník vydřel na svém hřišti těsnou výhru nad Brnem 2:1 a jeho černá sérii tří porážek v řadě skončila, ta brněská se naopak prodloužila. Vedení se domácí chopili již po dvaceti minutách díky trefě Jakuba Rolince. I u dalšího gólu byl ostravský útočník Rolinc, když ranou z otočky zvýšil již na 2:0. Baník byl na koni i herně a hostům nenechával mnoho příležitostí. Skóre nakonec deset minut před koncem sice ještě korigoval brněnský obránce Buchta, na třech bodech pro Baník už to však nic nezměnilo.

Start utkání byl po všech stránkách očekávaný, hráči obou mužstev totiž znovu a znovu naráželi na svou nervózní zbrklost, potažmo meze vlastních technických kvalit. V sázce však byly velice důležité body, a tak byla snaha především neudělat chybu na nepravém místě vcelku přirozená. Z řečeného se vymykal snad jen Zavadilův pokus z deváté minuty, který vystrašil ostravského brankáře Bártu u jeho levé tyče. První vážnější příležitost pak přišla až v 22. minutě, a hned skončila brankou v síti hostů.

Brněnský obránce Buchta nejprve korektně zastavil pronikajícího útočníka, načež však nepochopitelně míč při odkopu napálil jen do spoluhráče stojícího o dva metry dál. Odražený balón se od překvapeného hráče dokutálel k opodál stojícímu Jakubu Rolincovi, který se zakončením neměl potíže. Ostrava konečně po třech drastických prohrách vstřelila branku a vedla, přičemž pro ni mohlo být záhy ještě lépe. Martin Lukeš by však ve slibné pozici nesměl přestřelit brněnskou bránu. Z brněnských hráčů znovu do takřka samého místa pálil záložník Zavadil, spolu s nově příchozím Skalákem snad jediné pozitivum první půle pro hosty.

Fotbal - FC Baník Ostrava - FC Zbrojovka Brno

Hned v úvodu druhé půle ohrozil brněnského brankáře hlavičkou Rolinc, nakonec však jeho pokus nebyl dostatečně důrazný. Byla to však snad jediná ze šancí v úvodu druhých pětačtyřiceti minut – vedle opět mnoha nepřesností, nedostatků v technice, zbrklosti rozehrávek ve středu pole. Brno se snažilo změnit průběh hry řadou střídání, povzbudit ofenzivu přišel Karel Kroupa a hosté se snažili co nejvíce zjednodušit hru a omezit ji na nakopávané míče směrem k útočníkům.

V 65. minutě se stav měnil podruhé a znovu byl „viníkem“ Jakub Rolinc. Tentokrát zužitkoval přihrávku z pravé strany, když míč poslal z otočky do horního rohu branky. Brněnský brankář byl bezmocný a Baník se dostal do slibné pozice – vedl o dvě branky a kýžené tři body byly po sérii debaklů již blízko.

Závěr střetnutí už byl evidentně poznamenaný hráčskou únavou, vidět byl snad jen střídající Kroupa s několika střeleckými pokusy. V 83. minutě se za obranou zjevil stoper Buchta a odčinil svou minelu z první půle - na jeho technický obstřel neměl Bárta nárok. Baník se pak o své vedení ještě hodně třásl, když Zavadil z přímého kopu trefil břevno ostravské branky.

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 2:1 (1:0)

Branky: 22. a 65. Rolinc - 83. Buchta. Rozhodčí: M. Paták - Štěrba, Hrabovský. ŽK: Petrus - Traoré, Michal Škoda. Diváci: 4127.

Ostrava: Bárta - Zawada, Frydrych, Baránek, Dedič - Droppa, Kukec (79. Petrus) - Lukeš, Fantiš, Holzer (68. Engelmann) - Rolinc (84. Kraut). Trenér: Svědík.

Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár (67. Frejlach) - Zavadil, Buchta - Pašek (46. Kroupa), Traoré - Skalák - Markovič (59. Michal Škoda). Trenér: Grmela.

Vydáno pod