Orli a Dukla jsou rivaly už jen v přátelských utkáních

Znojmo - Ve druhém přípravném zápase se utkali tradiční hokejoví soupeři Jihlava a Znojmo. Jihomoravané chtěli týmu z Vysočiny oplatit porážku 3:4 z prvního měření sil a nakonec se jim to po vyrovnaném souboji i povedlo, když na domácím ledě dokázali vstřelit o jednu branku víc než Jihlava.

Hokejové rivaly dělí na mapě pětasedmdesát kilometrů, ty musí hráči překonat už jen v rámci přátelských klání. Po odchodu Znojma do mezinárodní soutěže EBEL se tradice vzájemných zápasů omezila. Přesto vzpomínky na vypjaté extraligové, prvoligové a především barážové bitvy nevyprchaly.

Byli to právě Orli, kdo v osudné sezóně 1998/99 poslal Duklu do první ligy. Pád z elitní soutěže zažil i tehdejší kapitán Jihlavy a nynější trenér Petr Vlk. „Když si to vybavím, tak asi tehdy převládal pocit zklamání, ale dnes už si to v hlavě nepromítám. Znojmo bereme jako kvalitního soupeře, pozorovat jak hrají přesilovky a co někteří hráči s pukem dokáží, to nás může jedině obohatit,“ vysvětlil trenér Dukly Petr Vlk.

Rozhovor s trenérem Petrem Vlkem (zdroj: ČT24)

V posledním utkání byli nakonec o gól úspěšnější domácí Orli, kteří zvítězili 5:4. Jedním gólem a dvěma asistencemi se na vítězství podílel Peter Pucher, jediný pamětník posledního souboje obou týmů v extralize před devíti lety. „Nějakou rivalitu mezi námi a Jihlavou necítím, přece jenom s Jihlavou už se dlouho potkáváme jen v rámci přípravy, kdy o nic nejde. Navíc je pro nás příjemné, že je to tak blízko, takže nemusíme trávit tolik času na cestách,“ popsal další výhodu vzájemných utkání znojemský útočník Peter Pucher. 

Rozhovor s Peterem Pucherem (zdroj: ČT24)

Orli Znojmo – HC Dukla Jihlava 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Pucher (Podešva), 10. Thomas (Jarůšek), 34. Havlík (Podešva), 50. Pavlikovský (Havlík, Pucher), 57. Pavlikovský (Lattner, Pucher) – 12. Podlipnik (Důras), 29. Zeman (Čachotský), 31. Prokš (Podlipnik, Důras), 59. Čachotský (Zeman). Rozhodčí: Blecha, Pokorný – Lukš, Reich. Vyloučení: 7:9. Využití: 4:2. Diváci: 1415.

Sestavy:

Orli Znojmo: Čech – Thomas, Štach, Pavlikovský, Lattner, Bořuta, Sova, Krejčiřík, Magovac – Kilnar, Blatný, Jarůšek – Podešva, Pucher, Havlík – Rožník, Šeda, Beránek – Novák, Nahodil, Müller.

HC Dukla Jihlava: Sáblík – Tobola, Jícha, Dobrovolný, Čermák, Kolda, Podlipnik, Štebih, Kaláb – Kadlec, Hubáček, Velecký – Prokš, Zídek, Jícha – Zeman, Čachotský, Pěška – Mikeš, Kuřítko, Důras.