Lepší Zbrojovka Spartu trápila. Štěstí ale přálo Pražanům

Brno – Sparta je i nadále v lize stoprocentní, v Brně ale měli Pražané namále. Zbrojovka byla většinu zápasu lepším týmem, ještě pět minut před koncem držela remízu 1:1 a byli to právě domácí, kdo v deštivém počasí šel za vítězným gólem. V závěru však trápící se Spartu zachránili svými góly Josef Hušbauer a Roman Bednář. Sparta tak nakonec se štěstím přeci jen zvítězila 3:1, Letenští jsou tak s devíti body v tabulce druzí, jen o skóre za vedoucí Plzní.

Hosté toužili Brnu vrátit hořkou porážku z minulé sezony a v sedmé minutě jim daroval velkou příležitost domácí brankář Hladký. Jeho nepřesný odkop skončil přímo u Lafaty, ale ten nabídku ke skórování nevyužil. Nejlepší střelec uplynulých tří sezon se neprosadil ani o dvě minuty později, jeho střelu ze strany stačil Hladký u tyče vyrazit.

Brňané se sice pokoušeli o protiútoky, jejich snaha ale většinou končila na protivníkových zadácích. Pražané měli v úvodu mírnou územní převahu, do další šance se však dostali až po půlhodině. Po rohovém kopu Krejčího hlavičkoval Costa těsně vedle brněnské branky. V 39. minutě už ale hosté vedli. Po přihrávce Hušbauera otevřel skóre zápasu Kadlec, na jehož střelu Hladký nestačil zareagovat. Po inkasovaném gólu Zbrojovka začala více útočit. Ve druhém poločase, který poznamenala silná bouřka, zvýšili Brňané tlak i bojovnost.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Trenér Brňanů Grmela v závěrečných dvaceti minutách vsadil na ofenzivní kartu, do hry poslal ještě třetího útočníka Škodu a tah mu vyšel. V 73. minutě vyrazil brankář Vaclík centr jen ke střílejícímu Zavadilovi a míč se po několika odrazech dostal k Markovičovi, který srovnal. Branka však neměla platit, jelikož skórující hráč stál v jednoznačném ofsajdu.

Brňany gól naladil k ofenzivě a chvíli se zdálo, že by mohli navázat na výhru 3:2 z minulé sezony. Jenže Sparta, která se dlouho nemohla dostat za půlící čáru, v závěru dvakrát nečekaně udeřila krátce poté, co přišel na trávník střídající Bednář. Nejprve se přesně k tyči trefil Hušbauer a výhru hostů uzavřel po Vackově přihrávce ranou pod břevno právě Bednář.

Utkání poznamenalo nepříjemné zranění několika diváků. Čtyři lidé utrpěli středně těžká zranění, když se na ně v poločasové přestávce v dešti a v poryvech větru zřítil strom. Všichni utrpěli zranění hlavy a drobná vícečetná zranění horní poloviny těla, sanitky je převezly do nemocnic. 

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 1:3 (0:1)
Branky 73. Markovič - 39. Kadlec, 85. Hušbauer, 87. Bednář. Rozhodčí: Bílek - Jiřík, Peřina. ŽK: Kaščák, Pašek, Kroupa, Markovič, Husár - Vacek. Diváci: 9613.

Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek (71. Škoda), Kaščák, Zavadil, Traoré (80. Hyčka) - Markovič, Kroupa (76. Glaser). Trenér: Grmela.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Matějovský (46. Vacek), Vácha, Hušbauer - Kadlec (90. Skalák), Lafata, Krejčí (83. Bednář). Trenér: Lavička. 

Vydáno pod