Úspěchů si vážíme, vrchol ale čekáme v Riu, vzkazují dráhoví cyklisté brněnské Dukly

Brno – Česká dráhová cyklistika má za sebou nejúspěšnější evropský šampionát v historii. Z portugalské Anadie si čeští sprinteři do 23 let přivezli osm medailí. Nejcennější kovy vyjeli dráhaři brněnské Dukly, Robin Wagner vyhrál závod na kilometr s pevným startem a Pavel Kelemen ovládl sprint jednotlivců i keirin. Oba reprezentanti se po návratu z mistrovství pochlubili medailemi v mateřském klubu.

Úspěšní čeští reprezentanti se z mistrovství Evropy do 23 let vrátili v naprosté euforii, takový úspěch před startem šampionátu rozhodně nečekali. Sprinteři Dukly Brno totiž získali medaili ve všech disciplínách. „V keirinu jsem si na první příčky věřil, ale že se mi podaří vyhrát i sprint, to je nad očekávání,“ vysvětlil nejúspěšnější člen české výpravy Pavel Kelemen.

Dvaadvacetiletý reprezentant, který ještě před dvěma lety objížděl bikrosové závody, chce svou formu směřovat především k olympiádě v Riu de Janeiru. „Kdyby mi někdo před dvěma roky řekl, že v dráhové cyklistice budu reprezentovat Českou republiku na olympiádě v Londýně, kde skončím desátý, a na evropském šampionátu vyjedu dvě zlaté medaile, jen bych se mu zasmál,“ přiznal Kelemen.

Rozhovor s mistrem Evropy Pavlem Kelemenem (zdroj: ČT24)

Co se týče cenných kovů, Kelemenovi zdatně sekundoval jeho týmový kolega Robin Wagner, který se stal mistrem Evropy do 23 let v závodě na kilometr s pevným startem, a to v novém národním rekordu, když jako první český závodník v historii pokořil hranici dvaašedesáti sekund. „Rozhodně je to pro mě životní úspěch. Když bych si musel vybrat, z rekordu mám radost, ale zlata si cením víc,“ řekl po krátkém přemýšlení dvacetiletý Robin Wagner.

Rozhovor s Petrem Klimešem a Robinem Wagnerem (zdroj: ČT24)

Sbírku brněnských cenných kovů rozšířilo ještě stříbro z týmového sprintu, které vybojovali právě Keleman, Wagner a Jakub Vývoda. Brněnské trio dokázali porazit jen Němci. „Je to první rok, kdy probíhá olympijský cyklus na hry v Riu, začali jsme ho úspěšně. Výkonnost a formu musíme udržet,“ doufá brněnský trenér reprezentačních sprinterů Petr Klimeš. 

Přehled medailí Dukly Brno:

Zlato:

Robin Wagner - kilometr s pevným startem

Pavel Kelemen - sprint, keirin

Stříbro:

Pavel Kelemen, Robin Wagner, Jakub Vývoda - týmový sprint