Místo zániku finále. Prostějovští Orli postup ze svých spárů nepustili

Prostějov - Basketbalisté Prostějova opět vyzvou v ligovém finále Nymburk. Semifinále s Ostravou pro sebe rozhodli v posledním pátém utkání výhrou 86:64. Potvrdili tak stoprocentní domácí úspěšnost obou celků v sérii a zvítězili 3:2 na zápasy. První finálový duel hostí v sobotu 25. května Nymburk. Jednoznačný favorit soutěže už dříve přešel hladce 3:0 na zápasy přes Pardubice a bude útočit na jubilejní desátý titul za sebou. Finále se hraje na čtyři vítězné zápasy.

Prostějov si zajistil další účast ve finále přesto, že nejvyšší soutěž letos málem nedohrál. Kvůli finančním problémům v lednu Hanáci uvažovali, že po základní části z NBL odstoupí. Nakonec v lize zůstali, ale klub opustili někteří klíčoví hráči. „Udělali jsme pro to hodně, v těch podmínkách a problémech, v té sestavě. Tohle je ta nejlepší náplast, teď jde všechno stranou, budeme se radovat z finále,“ řekl prostějovský kouč Zbyněk Choleva. Po zranění Prášila točil v zápasech už jen sedm nebo osm hráčů.

Je mu jasné, že využít výhodu domácího prostředí proti Nymburku bude obtížnější. „To bude asi trochu horší, budeme se ale snažit stejně. Pokud budeme hrát tak kvalitně, chytře, aktivně v obraně a na doskoku, tak se tady může stát cokoli. I to, že jsme ve finále, je malý zázrak, takže s Nymburkem se to může povést taky,“ prohlásil Choleva.

Sestřih 5. semifinále Prostějov - Ostrava (zdroj: ČT24)

V rozhodujícím pátém duelu Orli celou dobu vedli. Utkání zahájili šňůrou 9:0 a ve druhé čtvrtině si vypracovali až jedenáctibodový náskok. Těsně před poločasovou přestávkou se povedlo hostům snížit na rozdíl jednoho bodu, ale vedení Prostějovu nesebrali. Naopak domácím se povedlo odskočit znovu na rozdíl 13 bodů.

Na začátku poslední části Ostrava ještě srazila manko na šest bodů, ale závěr patřil Prostějovu, který náskok vytáhl až na konečných 22 bodů, o což se postaral trojkou Marko. Nejlepším střelcem vítězů byl s 25 body Kamil Švrdlík. „Finále už si budeme jen užívat. Nevím, jestli budeme mít ještě síly, ale doma Nymburk potrápíme. Uvidí se,“ řekl Švrdlík.

Nové huti nepomohlo double-double Wilsona, jenž k 18 bodům přidal 15 doskoků. Ostrava měla úspěšnost střelby jen 33 procent oproti 57 Prostějova. Ostravští basketbalisté tak na postup do finále samostatné české ligy opět nedosáhli a po porážce převzali bronzové medaile. Cenný kov vybojovali po 17 letech, v roce 1996 skončili rovněž třetí.

Vydáno pod