Velkou cenu Brna v atletice ozdobily skvělé výkony

Brno - Dvě stě atletů ze čtyř zemí porovnalo svou jarní výkonnost na tradiční Velké ceně Brna a Jihomoravského kraje. Osmý ročník oblíbeného mítinku tentokrát oživily hlavně výkony juniorských atletů.

Devatenáctiletý sprinter Zdeněk Stromšík z Uherského Hradiště se na stovce nenechal předběhnout ani domácím rekordmanem Janem Velebou, pro kterého to byl po náročném soustředění první závod sezóny. Stromšík už limit na evropský šampionát juniorů splnil před týdnem v Olomouci, na jihu Moravy si ale vylepšil svůj osobák o osm setin sekundy. „Letos se mi daří skvělé časy i na tréninku, cílem pro tuto sezónu je určitě finále na mistrovství Evropy,“ řekl vítěz stovky Zdeněk Stromšík.

Rozhovor se Zdeňkem Stromšíkem a Janem Velebou (zdroj: ČT24)

Mezi nejmladšími závodníky zaujal výkon teprve jedenáctileté dálkařky Terezy Pogányové. Osobní rekord si vylepšila pod dohledem slavné maminky – trojskokanské exmistryně světa Šárky Kašpárkové. „Na závodech dcery nebývám tak nervózní, jak v dobách, kdy jsem sama závodila. Mám hroznou radost, když se jí povede dobrý výkon, ale prožívám to spíše vnitřně, než že bych dávala nějaké emoce najevo,“ přiznala Šárka Kašpárková.

Rozhovor s Terezou Pogányovou a Šárkou Kašpárkovou (zdroj: ČT24)

V soutěži dálkařek doskočila nejdál slovenská reprezentantka Jana Velďáková. Olympionička z Londýna předvedla výkon 669 centimentrů a za svým osobním maximem zaostala o pouhé tři centimetry.

Rozhovor s ředitelem mítinku Michaelem Svobodou (zdroj: ČT24)

Vyrovnané souboje sledovali diváci v dálkařském sektoru i při soutěži mužů. Největší favorit Roman Novotný, který vloni pokořil hranici osmi metrů, tentokrát nebyl ve své kůži, a tak nejdelší výkon 789 centimentrů předvedl reprezentant Kroměříže Milan Pírek.

Akce byla zároveň generálkou na letošní extraligu družstev, která začíná už o víkendu v Kladně. 

Vydáno pod