České házenkáře požene proti Německu brněnské peklo

Brno - České házenkáře čeká dnes v brněnské hale ve Vodově ulici utkání roku. V kvalifikaci o postup na Mistrovství Evropy hrají proti Německu. Prestižní souboj hodně napoví o ambicích obou týmů. Český tým zítra požene vpřed tři tisíce diváků, hala v Králově Poli je vyprodána.

Domácí tým čeká nejenom důležité, ale také hodně zajímavé utkání. Hned sedm českých reprezentantů totiž působí v německé Bundeslize. Těžko byste hledali prestižnější souboj. Potvrzuje to také elitní spojka Kielu Filip Jícha. „Některé německé hráče znám lépe než české. Oba týmy vědí, že se jedná o rozhodující fázi kvalifikace, takže s tím půjdeme i do zápasu,“ potvrdil význam duelu Filip Jícha.

Čtyřčlenná kvalifikační skupina, z níž postoupí na šampionát v Dánsku první dva celky, se po dvou kolech vyvíjí nečekaně. V čele jsou po senzační výhře v Německu a těsném triumfu nad českým týmem Černohorci, na druhé pozici figurují Habrovi svěřenci o skóre před třetími Němci. Tabulku uzavírá outsider z Izraele.

Své zastoupení v házenkářském souboji roku bude mít také brněnská házená. V šestnáctce vyvolených, kterou trenérské duo Haber – Hudeček zvolilo, nechybí ani pětatřicetiletý pivot Králova Pole Michal Dostalík. „Jestli do zápasu zasáhnu, bude to pro mě rozhodně vrchol kariéry. Umocněno to bude ještě tím, že by to bylo před domácím publikem,“ prozradil Michal Dostalík.

Rozhovor s Michalem Dostalíkem (zdroj: ČT24)

Český tým podpoří v zítřejším důležitém zápase tři tisíce diváků, hala v Králově Poli je vyprodána. Přímý přenos utkání nabídne program ČT Sport, studio začíná v 16:40.

„Chceme první zápas na domácí půdě vyhrát. Věříme, že máme tým, který je toho schopen. Výsledek z úvodního utkání bude důležitý také pro nedělní odvetu, pro sebevědomí obou týmů,“ dodal asistent Jaroslav Hudeček.

Češi se s Němci naposledy poměřili na loňském evropském šampionátu v Srbsku a vybojovali proti nim svou jedinou výhru na turnaji. Na rozdíl od svých soupeřů reprezentanti nestartovali na letošním mistrovství světa, kde Němci s přebudovaným a omlazeným týmem obsadili páté místo.

Rozhovor s Filipem Jíchou (zdroj: ČT24)

„S nově složeným týmem to možná bylo pro samotné Němce mírným překvapením. Trenér Martin Heuberger poskládal perspektivní tým, který si věří. Čeká nás nejtěžší soupeř ve skupině a jeden z nejtěžších v celé evropské kvalifikaci,“ uvedl Haber.

Přesto věří, že český celek může uspět. „Šance jsou 50 na 50, ani náš tým není nikterak slabý. Němci mají tu výhodu, že mohli absolvovat mistrovství světa. Jejich sestava nedoznala změn. My máme na přípravu dva tři dny srazu,“ porovnal Haber.