Panenky a Zubřané propagují darování kostní dřeně

Zlín - Házenkářský svaz pokračuje ve spolupráci s Nadací pro transplantaci kostní dřeně. Ve zlínské nemocnici dnes své vzorky do registru poskytli házenkářky interligového Veselí nad Moravou a jejich mužští kolegové ze Zubří.

Házenkářskou radost rozdávají na palubovkách, naději přinesli do nemocnice. Hráčky Veselí a hráči Zubří se rozhodli zapojit do projektu boje proti vážným chorobám krve. „Může se to stát i mému dítěti nebo někomu v rodině. Určitě je dobré, aby registry byly co nejširší,“ uvedl kapitán Zubří Tomáš Bechný.

Rozhovor s Tomášem Bechným a Miroslavem Jurkou (zdroj: ČT24)

Házenkáři se tak přidali ke čtyřiceti tisícům registrovaných dárců kostní dřeně v České republice. „Chtěli jsme rozšířit povědomí o tom, že zápis na listinu dárců kostní dřeně není nic neobvyklého, a inspirovat tím ostatní sportovce i naše fanoušky,“ doplnila reprezentantka Helena Štěrbová.

Rozhovor s Helenou Štěrbovou a Kristýnou Salčákovou (zdroj: ČT24)

„My si této iniciativy nesmírně vážíme, protože každý potencionální dárce znamená naději pro nemocné pacienty. Myslím, že to bude motivovat i další mladé lidi,“ věří primářka hematologicko-transfuzního oddělení Baťovy nemocnice Yvetta Stavařová.

Rozhovor s primářkou Yvettou Stavařovou (zdroj: ČT24)

Český svaz házené navázal spolupráci s Nadací pro transplantaci kostní dřeně vloni na podzim. Premiérovou akcí byl pak kvalifikační duel s Izraelem, kdy každá branka českého týmu znamenala navýšení finanční pomoci pro nadaci. Cenné ale nejsou pouze reprezentační góly, do propagace se totiž zapojily i kluby mužské nejvyšší soutěže, které ve čtyřech vytipovaných kolech budou za své branky posílat také příspěvek na nadační konto. Například za 283 gólů posledního extraligového kola poslaly týmy na konto více než čtrnáct tisíc korun.

Rozhovor s Petrem Kocourkem (zdroj: ČT24)