Brněnští cyklisté přivítali Nový rok tradiční vyjížďkou

Brno - Rekordní počet 228 cyklistů vyrazil v Brně na tradiční novoroční vyjížďku zakončenou závodem k přehradní hrázi. Cílem před restaurací U Lva projel jako první Stanislav Komárek z HaPe Brno.

V pestrém pelotonu se objevil na vysokém historickém kole Josef Zimovčák a také tandem se zrakově postiženým sportovcem Alešem Moravcem, jenž před rokem s Pavlem Buráněm v tomto závodě zvítězil. Tentokrát ale Buráň chyběl a náhradní řidič jeho kvalit nedosahoval.

Pouze na dopolední sraz na náměstí Svobody dorazil olympijský vítěz z Tokia 1964 Jiří Daler, který se snažil před kolegy maskovat své zranění. Na Štědrý den při běhu upadl a zlomil si žebro.

„Mezi cyklisty se nic neutají. Daler se ze svého bydliště vydal na sraz pěšky. Na kolo sedl až několik stovek metrů před náměstím Svobody. Bylo na něm patrné, jak je zranění bolestivé,“ řekl jeden z organizátorů akce Jiří Mikšík, bývalý reprezentant a trenér, který ve středu oslaví 61. narozeniny.

Pozdravit se s kolegy přišli další někdejší reprezentanti Ferdinand Duchoň, Jiří Pecka, František Jursa nebo Miroslav Junec. Závodní tempo si vyzkoušel úspěšný dráhař ze 70. let Jaroslav Bláha. „Tempo bylo letos hodně vysoké, držet krok s mladými dravci nešlo,“ přiznal otec loňského mistra Evropy v madisonu Martina Bláhy.

Tradice brněnských novoročních vyjížděk začala za války v roce 1942. Nejstarším účastníkem dnešní akce byl osmaosmdesátiletý Vlastimil Bartoš, který startoval v prvním ročníku Závodu míru. „Velmi dobře si stále pamatuji na to, jak jsme se zakladatelem Favoritu Brno Ladislavem Šmídem a dalšími cyklisty jeli v první lednový den z Brna do Blanska. Často bylo na trati hodně sněhu a mrzlo, tentokrát byly podmínky velmi dobré,“ uvedl Bartoš, jenž vychoval desítky cyklistických reprezentantů.

Jako součást přípravy na sezonu pojal novoroční vyjížďku Zimovčák, kterého v květnu čeká obhajoba titulu mistra světa. „Šampionát se uskuteční v květnu ve Veselí nad Moravou. Na domácí půdě chci pochopitelně uspět. Zatím máme přihlášky cyklistů z dvaceti zemí,“ poznamenal Zimovčák, jenž je současně předsedou organizačního výboru MS.