Vánoce pro mne znamenají hlavně klid, říká zlatá Brňanka Knapková

Brno – Její suverénní zlatá jízda v olympijském finále uhranula sportovní svět. Veslařka Mirka Knapková letos zažila nečekanou pozornost a kromě sportovních akcí musela najednou navštěvovat i ty společenské. Sváteční klid pro ni přišel právě včas.

Jaký význam pro Vás mají Vánoce?

Na Vánoce se vždycky těším hrozně moc, jsou to pro mě rodinné svátky a příležitost vidět se s blízkými, protože jinak hodně jezdím po světě, po závodech, po soustředěních a většinu času trénuji. Na Vánoce se mohu vrátit zpět do Brna a strávit tady nějaký čas s rodinou. Jsou pro mne obdobím klidu a zpomalením jindy uspěchaného života.

Co máte na vánočních svátcích nejraději?

Baví mě návštěvy u příbuzných. Díváme se, jak má kdo nazdobený stromeček, srovnáváme a obdivujeme změny, které nastaly od minulého roku. Je to také dobrá příležitost si se všemi popovídat.

Takže sport o Vánocích úplně vypouštíte?

Každý rok se snažím zúčastnit Štěpánského běhu v Kyjově, sice nikdy dopředu nevím, jestli mi to zase vyjde, ale už ho běhám asi deset let. Je to pro mne už taková tradice, kterou obvykle spojím s návštěvou části rodiny v Uherském Hradišti.

Jak hodnotíte svůj veleúspěšný rok?

Samozřejmě, že nejdůležitější byla olympiáda v Londýně, a já měla to štěstí, že se mi podařilo vyhrát. Zisk zlaté olympijské medaile pro mne znamenal asi nejvíc.

Potřebovala jste si už odpočinout?

Po olympiádě to byl velký frmol. Vánoce jsou pro mne tedy kontrast. Najednou je klid, oddechnu si a budu mít čas si jen tak chvilku posedět a nic nedělat.

Máte na příští sezonu nějaké konkrétní plány a cíle?

Tentokrát tomu chci nechat volný průběh. V minulých letech jsem se neustále na něco soustředila, připravovala, myslím si, že jsem vydala spoustu energie, takže ten příští rok by měl být víc spontánní. Tím, že nemusím nic plánovat, si to chci víc užít.