Prostějovští tenisté znovu zlatí. Už popáté v řadě

Prostějov - Tenisová extraliga se ani letos překvapení na úkor favorita nedočká. Hvězdami nabitý tým Prostějova  podle očekávání titul obhájil. Celek Agrofetu rozhodl v dnešním finále za pomoci Tomáš Berdycha, Petry Kvitové nebo Polky Agnieszky Radwaňské o výhře nad Prechezou Přerov 5:0 už po dvouhrách.

Tón utkání udaly ženy. Osmá hráčka světa Kvitová porazila Pernillu Mendesovou (776. na WTA) až po boji 7:6 a 6:3. „Nebylo to jednoduché. Ona hrála moc dobře a na to, jak je mladá, tak mi dala docela zabrat,“ řekla Kvitová.

Vítězka Fed Cupu si výhrou spravila chuť po nečekané úterní prohře ve skupině se Sandrou Záhlavovou. „Jsem ráda, že jsem vyhrála a získala bod, protože vidíme, že český ženský tenis je opravdu hodně dobrý,“ řekla Kvitová.

Světová čtyřka Radwaňská si poradila s Renatou Voráčovou, která držela krok především v prvním setu. Ve druhém si Voráčová podvrkla kotník a favoritka zápas ovládla 7:6 a 6:2. „Nemám to sem daleko a využila jsem možnosti si zatrénovat s dobrými hráčkami a zahrát přípravné zápasy,“ řekla Polka.

Berdych vydřel výhru ve zkrácených hrách

Největší drama finále předvedli šestý hráč světa Berdych a Uzbek Denis Istomin (43. ATP). Ani jeden z nich v tříhodinové bitvě neztratil své podání a český vítěz Davis Cupu Berdych rozhodl až ve zkrácených hrách. První sice ztratil, ale další dvě ovládl. V té rozhodující ve třetím setu uspěl Berdych v tie-breaku poměrem 7:3.

„Dost jsem si to užil, bylo to docela dobré utkání. Samotného mě překvapilo, jak jsem to byl schopen zvládnout po tom, co všechno mám za sebou,“ řekl Berdych, který absolvoval kondiční přípravu a k tomu různé společenské povinnosti.

Další dva body vítězů přidali Fin a Ital Andreas Seppi, který porazil Lukáše Rosola. Prostějov tak získal pátý extraligový titul v řadě.

Vítězný výběr vedle trofeje získal z čtyřmilionové dotace Česká spořitelna tenisové extraligy 2012 celkem 1,5 milionu a poražený finalista 800 tisíc.

Výsledky finále tenisové extraligy družstev

TK Agrofert Prostějov - TK Precheza Přerov 5:0

Kvitová - Mendesová 7:6 (7:3), 6:3,

A. Radwaňská (Pol.) - Voráčová 7:6 (7:3), 6:2,

Nieminen (Fin.) - Copil (Rum.) 4:6, 6:1, 6:4,

Berdych - Istomin (Uzb.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:6 (7:3),

Seppi (It.) - Rosol 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (7:2).