Konečně chci přivézt placku, vyhlašuje krasobruslař Březina

Brno - Náročný program má před sebou brněnský krasobruslař Michal Březina. V krátké době ho čeká šampionát republikový, evropský a světový. Z velké akce si chce i za pomoci nového trenéra přivézt medaili. V přípravě ale našel čas i na účast v bruslařské exhibici Jevgenije Pljuščenka.

Jak zatím hodnotíte spolupráci s novým trenérem Petrenkem?

Probíhá dobře a myslím, že na poslední Grand prix to bylo vidět. Kromě čtverného skoku jsem zvládl všechno. „Čtverák“ se nepovedl, ale jak dneska na tréninku, tak v průběhu celé sezóny je to čím dál lepší. Doufám, že na mistrovství republiky to konečně bude tak, jak bych chtěl.

Může vám toho předat víc, když je olympijským vítězem?

V technice je to podobné jako u minulých trenérů, kteří vyrostli v ruském systému. Ono se tomu ani nedá říkat ruský systém, protože bruslení jsme je naučili my. Oni ho akorát zdokonalili. Když člověk ví, co dělá, tak technicky jsou skoky stejné, tam se toho nedá moc změnit.

Jak jste zatím spokojený s letošní sezónou?

Začátek byl takový kostrbatý, výsledky nebyly takové, jaké jsem chtěl. V Rusku se to zlepšilo a teď na posledním závodě jsem byl sice nemocný, takže konec volné jízdy byl trošku vypuštěný, ale začátek byl čistě zajetý a do mistrovství republiky chci zvládnout i ten konec.

Jaké máte na šampionát ambice?

Poslední dvě mistrovství vyhrál Tomáš Verner. Udělám všechno pro to, abych si titul tentokrát zasloužil já.

Máte přichystaný nějaký speciální trumf?

Nejlepší bude zajet čisté jízdy, to se vždy počítá a je to poznat na bodování. Mým cílem bude zajet obě jízdy, pokud možno, bez chyb.

V lednu je mistrovství Evropy, v březnu mistrovství světa. Pokusíte se nějak načasovat formu?

Chci, aby forma gradovala na mistrovství Evropy, abych konečně přijel domů s nějakou tou plackou. Nerad si ale za cíl dávám konkrétní umístění, chci hlavně zajet co nejlépe. Na to musím taky natrénovat.

Hodně soupeřů jste teď potkal na závodě Grand prix. Cítíte, že na ně máte?

Když pojedu tak jako v Rusku a přidám ten čtverný skok, při kterém jsem naposledy spadl, tak myslím, že jo. Pokud ale pojedu třeba jak při závodě v Obersdorfu, tak asi určitě ne. Skokansky jsou na tom všichni v první desítce stejně, záleží, jak kdo zajede čistě, sčítají se tam setinky.

V ledové show vystupujete na domácím brněnském ledě. Je to pro vás nějak zvláštní?

Tady v aréně jsem si naposledy zabruslil při finále hokejové extraligy. Byl to zážitek. Je určitě dobře, že se tu konají i jiné akce než jen hokej. Doufám, že se show bude lidem líbit, a užijeme si to my i oni.

Právě v této exhibici jezdíte s Jevgenijem Pljuščenkem. Může vám to něco přinést?

To asi úplně ne. Je to hlavně show pro diváky. Odlehčená a bez závodních tlaků. Na těchto akcích bývá většinou moc dobrá parta, takže je pro mne potěšením být při tom.

Přijdete s Pljuščenkem vůbec do nějakého bližšího kontaktu?

Ano, mluvíme spolu, před každým vystoupením hrajeme fotbal. Žeňa je úplně normální člověk, není nějak nedotknutelný. Má sice svoji vlastní šatnu, ale mezi vystoupeními chodí i do té naší. Je úplně v pohodě. Samozřejmě, že v závodě na ledě nezná bratra, ale takoví jsme všichni.

Jaký bude váš program na Vánoce? Najdete si čas i na odpočinek?

Určitě, už se těším za babičkou, kterou chci navštívit. Hodně času ale budu trávit na zimáku s novými bruslemi. Těším se hlavně na to, že si budu moci na chvilku lehnout.