Skvělé výkony mladých brněnských nadějí ozdobily Gajdošův memoriál

Brno - Už třetí desítku svých pokračování načal v Brně tradiční gymnastický Memoriál Jana Gajdoše. V Evropě se jedná o ojedinělý závod, při kterém v souboji smíšených dvojic poměřili své síly gymnasté a gymnastky kategorie mladších juniorů.

Gajdošův memoriál je mládežnickou obdobou prestižního závodu Grand Prix dospělých, který má v brněnském gymnastickém kalendáři také pevné místo. Kromě připravenosti mladých závodníku hrají na cestě k úspěchu velkou roli i náhoda a taktika. „V každém případě je to pro ně velké plus, protože tady získávají zkušenost. Gymnasté nezastupují svůj stát, ale závodí tady dohromady. Letos tady bylo sedm států a můžete vidět výkony nejlepších gymnastů v Evropě,“ řekl ředitel závodu Jan Caska.

„V podstatě je to taková loterie, protože páry se losují. To znamená, že se nedostanou vždy ti nejlepší závodníci k sobě. Hodně záleží na zkušenostech, štěstí a taktice, aby trenéři vybrali disciplíny, které jsou nejvýhodnější pro danou kvalifikaci,“ popsal strategii jeden z trenérů Petr Hedbávný.

Rozhovor s Lucií Jiříkovou a Martinem Fialou (zdroj: ČT24)

A právě velmi dobrou taktiku zvolil i svěřenec Petra Hedbávného – brněnský Martin Fiala. Ten se ve dvojici s Němkou Norou Neufeldovou probojoval až do finále mezi nejlepší čtyři páry celého klání. Tam vsadil na hrazdu a ve své oblíbené sestavě obsahující Skoumalovy veletoče následované závěrečným dvojným saltem si doskočil pro výborné třetí místo. „Hrazda se mi povedla, první závodní den jsem spadl. Akrobacii a přeskok jsem zajel také dobře,“ byl se svými výkony spokojený Fiala.

Pořádající oddíl Sokol Brno 1 měl ve finále zase dívčí zastoupení. Lucie Jiříková soutěžila ve dvojici s Maďarem Péterem Vajdou a na prostných tak stylově zacvičila na rytmy uherského tance. „Prostné – to bylo dobré, akorát mě trochu mrzelo, že mi některé prvky neuznali. Přeskok se mi povedl podle představ,“ okomentovala Jiříková.

V semifinále i finále vsadila nejlepší závodnice prvního dne právě na přeskok a jen pád jejího partnera z koně připravil česko-maďarské duo o stupně vítězů. Mítink, na kterém v minulosti startovali i olympionici Kristýna Pálešová a Martin Konečný, tak skončil pro brněnskou gymnastiku úspěšně. „Rozhodně jsme spokojenější než v minulých letech, protože dříve jsme jako Česká republika postavili jediné družstvo, letos jsme tady měli tři družstva. Jedno skončilo třetí a to naše členské čtvrté,“ pochlubil se úspěchy Caska.

Mladým gymnastům v hledišti tleskaly i legendy tohoto všestranného sportu – zlatá medailistka z Londýna 1948 Věra Růžičková nebo její dvojnásobně bronzový švagr ze stejných her Zdeněk Růžička. Společně s dalšími si užili nejen výkony svých následovníků. „Jsme rádi, že se dáme zase dohromady, prožijeme spolu tu gymnastiku, zavzpomínáme při tom a taky vidíme budoucnost,“ uvedla olympijská vítězka Věra Růžičková.

Rozhovor s Věrou Růžičkovou a Zdeňkem Růžičkou (zdroj: ČT24)

„Jsou to výkony, které by před padesáti lety stačily na olympiádu. Sportovní gymnastika jde ohromně dopředu, ale potřebovali bychom získávat nějaké úspěchy i u starších závodníků,“ řekl olympijský medailista Zdeněk Růžička.

Předchůdcem těchto legend byl právě Jan Gajdoš, jehož jméno memoriál nese. Historicky první československý olympijský medailista v gymnastice byl totiž zakladatelem brněnského oddílu.