Veselý slaví v Prostějově vítězství ve dvouhře i deblu

Prostějov – Prostějovské naděje Jiří Veselý a Adam Pavlásek v novém soutěžním podniku ITF Futures rozhodně nezklamali. Společně dokázali na domácí antuce vybojovat první místo v deblu a první hráč loňského juniorského žebříčku dokázal zvítězit i ve dvouhře, kde si poradil s Rakušanem Thiem ve dvou setech.

Pomoci hlavně domácím mladým hráčům s přechodem z juniorů do mužské kategorie – takový je cíl nejúspěšnějšího českého tenisového klubu. Proto hanácký Agrofert přišel s novým turnajem Prostějov Open kategorie Futures. A hned v premiérovém ročníku domácí hráči misi stoprocentně splnili. Sedmnáct českých tenistů totiž změřilo své síly s několika hráči čtvrté světové stovky.

Nejdále, tedy do finále, dokráčel devatenáctiletý Jiří Veselý. Osmý nasazený hráč turnaje totiž kromě českých konkurentů vyřadil ve čtvrtfinále i druhého nasazeného Juana-Pabla Amada z Argentiny, kterému povolil pouhé tři hry, a v semifinále si pak poradil s o pět let starším Slovákem Adrianem Sikorou. Finálový soupeř Veselého pak vzešel z duelu Kunčíka z I. ČLTK Praha a Rakušana Dominica Thiema, který zvládl lépe právě Thiem. „Abych byl upřímný, tak jsem vůbec nečekal, že bych na turnaji mohl dojít tak daleko, protože jsem se v poslední době dost trápil, prohrál jsem vždy v prvních kolech,“ byl se svými výsledky v turnaji spokojený Veselý.

Rozhovor s vítězem Jiřím Veselým (zdroj: ČT24)

Nejlepší junior světa loňské sezóny Veselý ale domácí publikum nezklamal. V obou sadách zvládl lépe koncovku a po setech 6:4 a 6:4 si pětistý třicátý osmý hráč mužského žebříčku připsal hned dvacet sedm důležitých bodů do pořadí ATP. „V žebříčku určitě dojde k výraznému posunu až o sto míst – na nějaké 420. místo, kde už se dá uvažovat o zápasech vyšší kategorie,“ popsal svůj posun v žebříčku domácí borec, kterého v následujících týdnech čekají ještě turnaje v Praze a Liberci.

Nezklamal ani další prostějovský hráč Adam Pavlásek, kterého v klíčových duelech na tribuně podporovala i přítelkyně Petra Kvitová. Právě s Veselým totiž Pavlásek po neúspěchu ve dvouhře dosáhl na turnaji na první místo alespoň v deblu, kde třetí nasazený pár porazil 7:6 a 6:3 italsko-rakouskou dvojici Bellotti-Thiem.

Výsledky tenisového turnaje ITF Futures v Prostějově

Dvouhra - finále: Veselý (8-ČR) - Thiem (6-Rak.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - finále: Pavlásek, Veselý (3-ČR) - Bellotti, Thiem (4-It./Rak.) 7:6 (7:2), 6:3