Hájek podlehl Mayerovi a na čtvrté vítězství tak v Prostějově nedosáhl

Prostějov - Prostějovský challenger Czech Open vyhrál třetí nasazený německý tenista Florian Mayer, který dnes ve finále zdolal trojnásobného vítěze turnaje Jana Hájka 7:6, 3:6, 7:6. Dramatická bitva trvala dvě hodiny a 25 minut a rozhodl ji až závěrečný tie-break, který vyhrál Mayer 7:3. Němec, kterému patří 35. místo ve světovém žebříčku, vyhrál jubilejní desátý challenger v kariéře. Na okruhu ATP triumfoval jednou loni v Bukurešti.

Hájek, jenž zvítězil v Prostějově v letech 2006, 2009 a 2010, po páteční jasné výhře nad turnajovou dvojkou Radkem Štěpánkem vstoupil suverénně i do finále. Rychle získal náskok 3:0 a svého soupeře přehrával.

Jenže Mayer se z počátečního útlumu brzy probral. Zpestřil svou hru a vybojoval následující tři hry. Z chvilkové krize se Hájek otřepal a šel do vedení 5:3. Neproměnil ale setbol a Mayer větší trpělivostí dotáhl první sadu do tie-breaku. V něm Hájek vypadl z tempa a uhrál jediný míč za stavu 0:6.

„Částečný zlom v zápasu přišel v prvním setu. Jeho závěr ale uhrál soupeř velmi dobře,“ poznamenal Hájek, který ve druhém setu zlepšil pohyb, přitvrdil podání a udával tempo hry. Mayer uhrál jen tři gamy. Ve třetí sadě za stavu 4:4 se oba tenisté trápili a ztratili dvakrát shodně podání. Mayer při vedení 6:5 nevyužil dva mečboly, v tie-breaku si už ale vítězství nenechal ujít.

„Porážka mě mrzí, ale nemám se za co stydět. Finále bylo výborné se vším všudy. Oba jsme nechali na kurtu všechno. Rozhodly koncovky prvního a třetího setu. V nich byl Florian lepší a zaslouženě vyhrál,“ řekl Hájek, 128. hráč světa, který počítá s tím, že jej účast ve finále vynese za první stovku. 

Hájek se chystá v příštím týdnu na challenger v Košicích. Pak si dá volno a následně bude hrát další antukové turnaje v Evropě. Na trávu se nechystá. „Nedostal jsem se do hlavního turnaje ve Wimbledonu a kvůli kvalifikaci nechci překopávat svůj program. Mám problémy se zády, chci se dobře připravit na US Open,“ prohlásil Hájek.

Vydáno pod