V nominaci basketbalistek na olympijskou kvalifikaci je i Horáková

Praha - V širší nominaci českých basketbalistek na kvalifikační turnaj o olympijské hry v Londýně je 18 hráček včetně bývalé nejlepší hráčky Evropy Hany Horákové, která se vrací do národního týmu po dvou letech. Trenér Lubor Blažek sice varuje před sílou soupeřů v kvalifikaci, ale zároveň je přesvědčen, že postup s týmem vybojuje.

„Věřím, že nominace byla udělána dobře. Původně jsem chtěl vzít na soustředění šestnáct hráček, ale objevila se nějaká zranění a je otázkou, jak hráčky budou připraveny, proto jsme to rozšířili,“ řekl Blažek.

Nominace se během šesti týdnů přípravy zúží na 14 hráček. „Z nich pak vybereme konečnou dvanáctku, která pojede na kvalifikační turnaj. V případě postupu pak budeme před olympiádou znovu pracovat se čtrnácti hráčkami,“ doplnil Blažek.

V nominaci mu chybějí jen zraněné Romana Hejdová, Edita Šujanová a také kapitánka reprezentace z minulého mistrovství Evropy Veronika Bortelová. „Ta je na mateřské. Řešil jsem s ní, zda by mohla jet, ale dítě má ještě příliš malé, takže by celá příprava pro ni byla hodně náročná,“ vysvětlil Blažek.

Horáková si chce spravit chuť v reprezentaci

Zkušenou rozehrávačku však nahradí ještě zkušenější Hana Horáková, která bude kapitánkou. Nepříliš vydařenou sezonu v Jekatěrinburgu by si ráda napravila v reprezentaci. „Jednání probíhalo s obrovským zájmem o basket a reprezentaci. Hanka chce hrát a pro nás je to jenom dobře. Zvláště na pozici rozehrávače,“ řekl Blažek k Horákové, která se naposledy v českém dresu představila na domácím mistrovství světa, kde dovedla tým ke stříbrným medailím.

Horáková se vrací k reprezentaci (zdroj: ČT24)

Příprava českému výběru začne 14. května na soustředění v Lázních Bohdaneč. Následovat budou další čtyři soustředění v Harrachově, Trutnově, Karlových Varech a v Praze. V rámci přípravy basketbalistky odehrají deset zápasů proti Portoriku, Maďarsku, Turecku, Austrálii, Francii, Kanadě, Chorvatsku a Velké Británii. Kvalifikační turnaj v Turecku začne 25. června. Češky se utkají v základní skupině s Argentinou a Novým Zélandem, přičemž dva týmy projdou do čtvrtfinále, jehož vítěz postoupí přímo na olympiádu. Poražení čtvrtfinalisté se utkají o zbylé jedno postupové místo.

„Soupeři jsou zajímaví a těžcí, především hrají jeden z nejtvrdších basketbalů. Ale pevně věřím, že to zvládneme,“ řekl Blažek. „Na ten tvrdý styl se budeme připravovat. Většina soupeřů v přípravě byla vybrána právě proto. Duely s Portorikem si chceme nasimulovat Argentinu,“ poznamenal.

Veselá dala přednost kvalifikaci před WNBA

Basketbalistka Jana Veselá se rozhodla dát přednost národnímu týmu a kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Londýně před působením v nejkvalitnější lize světa WNBA. Znovu ji lákal Seattle Storm, za který hrála před dvěma lety, nabídku ale odmítla. „Brian Agler (manažer Seattlu) mi volal, že by mě chtěl, a ptal se, jestli bych neměla zájem. Já už ale nechci opakovat ten rok 2010, který byl pro mě hodně náročný. Řekla jsem tedy, že buď WNBA, nebo reprezentace. A reprezentace je pro mě to hlavní,“ řekla Veselá novinářům na dnešní tiskové konferenci.

Ráda by s národním týmem postoupila už na své třetí olympijské hry. „Olympiáda je pro mě to nejvíc. Není to jen basketbalový turnaj, ale společenská událost. Motivace je veliká,“ přiznala Veselá. Zatím nejvíce si užila hry v Aténách v roce 2004. „To byla první olympiáda, něco nového, takže to bylo asi nejvíc. Možná i kvůli tomu, že tam byl ten pocit, že je člověk konečně na olympiádě, že to dokázal. Teď je ale Londýn navíc krásné město, takže uvidíme, jestli to v případě postupu přebije Atény,“ dodala.

Širší nominace českých basketbalistek na kvalifikaci OH:

Rozehrávačky: Kateřina Bartoňová (USK Praha/VŠ Praha), Lenka Bartáková (Hradec Králové), Hana Horáková (Jekatěrinburg/Rus.), Michaela Uhrová (Strakonice).

Křídla: Kateřina Elhotová, Eva Vítečková, Michaela Zrůstová (všechny USK Praha), Kateřina Křížová (Strakonice), Tereza Pecková (Frisco Brno), Jana Veselá (Valencie/Šp.), Kateřina Zohnová (Mondeville/Fr.).

Pivotky: Ilona Burgrová, Petra Kulichová (obě USK Praha), Alena Hanušová (Frisco Brno), Michala Hartigová (Hradec Králové), Petra Reisingerová (VŠ Praha), Zora Škrabalová (Strakonice), Kamila Štěpánová (Ružomberok/SR).

Vydáno pod