Běžkařská elita se střetne v Novém Městě na Moravě

Nové Město na Moravě – Oficiálními tréninky začíná v pátek další díl seriálu Světového poháru v běhu na lyžích Kajotbet Zlatá lyže. Do stop na Vysočině je připravena naskočit kompletní současná špička tohoto sportu včetně největších es: Northuga, Cologni, Kowalczykové nebo domácího Lukáše Bauera.

Biatlonový světový pohár před časem ukázal, že novoměstský areál je po rekonstrukci na vrcholné akce perfektně připraven. Teď hostí další významný podnik. Po třech letech se na Vysočinu vrací závod Světového poháru v běhu na lyžích.

Zatímco v biatlonových závodech domácí reprezentanti nezazářili, výrazné medailové naděje tentokrát příznivci lyžování vkládají do české jedničky Lukáše Bauera. „Neřeknu vám, že vyhraju, ale reálně bych měl být do pátého, nejhůře do desátého místa,“ zhodnotil své naděje Bauer.

Ten právě v Novém Městě získal před devíti lety své premiérové vítězství ve Světovém poháru. Zbrzdit by jej ale letos mohly problémy s bolavou patou. „Vylučujeme vážnější zranění, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Může to být jen otlačené, protože normálně lyžuje a je připravený na závod,“ řekl trenér reprezentace Miroslav Petrásek.

Spolu s Jakšem, Magálem a Hořčičkou nastoupí Lukáš Bauer do sobotního závodu na 30 km klasicky s hromadným startem. Mezi stovkou soupeřů budí největší respekt z nedávných medailistů Tour de Ski – Northuga, Kellnera a Cologni. Bauer by měl být také členem nedělní české štafety. „Pokud vše půjde podle předpokladů, v nedělní štafetě byl měl Hořčičku nahradit Horyna,“ nastínil složení týmu Petrásek.


FIS Cross Country World Cup

Nové Město na Moravě 2011-12

OFICIÁLNÍ PROGRAM

10. 2. 2012:

12.30 – 15.00 Oficiální trénink

18.00 Schůzka vedoucích týmů

11. 2. 2012:

12.30 Ženy 15 km, klasicky hromadný start

14.15 Muži 30 km, klasicky hromadný start

Vyhlášení vítězů vždy 15 minut po každém závodě

18.00 Schůzka vedoucích týmů

19.00 Zahajovácí ceremoniál v centru města

12. 2. 2012:

11.15 Ženy 4 x 5 km

14.00 Muži 4 x 10 km

Vyhlášení vítězů vždy 15 minut po každém závodě

V ženském závodě na 15 kilometrů budou Českou republiku reprezentovat Janečková, Nývltová a Chrástková, stříbrná z nedělního domácího šampionátu na 10 km. „Do štafety je doplní Schützová,“ dodal Jiří Šimůnek, trenér ženského družstva.

Světový pohár okoření i netradiční lyžařský návrat do minulosti – replika historického závodu z roku 1910. Jeho součástí bude i soutěž o nejvěrnější historický kostým.