Biatlonová elita dorazila na Vysočinu

Nové Město na Moravě – Ani vysoké teploty a následná obleva neohrozily konání Světového poháru v biatlonu v Novém městě na Moravě. Ten se na stejném místě jel naposledy před jednatřiceti lety. Už ve středu se na start nově vytvořených tratí postaví ženy, které změří síly ve vytrvalostním závodě na patnáct kilometrů.

Z domácího prostředí budou moci čeští reprezentanti těžit jen částečně, areál v Novém Městě totiž před letošním vrcholem sezóny prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala také vytyčení nových závodních tratí, které patří k těm nejtěžším na světě. Nespornou výhodou ale bude očekávaná bouřlivá podpora domácích fanoušků.

 Program SP v Novém Městě 

11. 1.: vytrvalostní závod žen na 15 km

12. 1.: vytrvalostní závod mužů na 20 km

13. 1.: sprint žen 7,5 km

14. 1.:sprint mužů 10 km

15. 1.: stíhací závod žen na 10 km, stíhací závod mužů na 12,5 km

Počasí organizátorům zatím příliš nepřálo, i na úvodní závod předpovídají meteorologové teploty nad bodem mrazu, tratě jsou ale v celé délce pokryty vrstvou technického sněhu. „Během tří nocí jsme nastříkali dostatečné množství sněhu a rozvozili ve vrstvě 30-50 centimetrů,“ uvedl jeden z pořadatelů Karel Klapač.

Svátek biatlonistů v ČR (zdroj: ČT24)

Závodů se zúčastní 275 závodníků z 34 zemí. Na start se postaví norská legenda, šestinásobný olympijský vítěz Ole Einar Björndalen, chybět nebude ani česká špička v čele s Michalem Šlezingrem. Ten je v průběžném pořadí seriálu zatím jedenáctý, naposledy uspěl ve sprintu na deset kilometrů v německém Oberhofu, kde dojel devátý. „Zatím panuje spokojenost, mám to rozjeté líp než vloni ve stejnou dobu,“ pochvaluje si český biatlonista.

Česká štafeta
Zdroj: ČT24/AP

Mezi ženami je zatím lídryní  Světového poháru Němka Magdalena Neunerová. Češka Veronika Vítková je průběžně devětatřicátá.

Vstupenky mohou návštěvníci zakoupit nejen v areálu, ale i na informačním centru v Novém Městě na Moravě. „Ceny začínají na 140 korunách, je možné koupit jednodenní i vícedenní,“ vysvětlila Lenka Příhodová z infocentra Nové Město na Moravě.

Závod Světového poháru bude velkým testem na další vrcholnou akci, příští rok v únoru přivítá Nové Město dokonce biatlonové mistrovství světa.