Kometa rozdrtila České Budějovice

Brno - Skvělý výkon brankáře Jiřího Trvaje přinesl Brňanům druhou výhru v řadě. České Budějovice si z Brna odvezly prohru 4:0. Kometa se tak přibližuje desátému místu, které znamená postup do předkola play off.

Kometa vstupovalado zápasu proti Jihočechům s nepříznivou bilancí, ve vzájemném měření totiž podlehla čtyřikrát za sebou. Budějovicím chybělo několik hráčů kvůli zraněním, například i nejlépe placený sportovec v tuzemských soutěžích Aleš Kotalík, který na jihu Čech hostuje z Buffala.

Oba týmy vstoupily do utkání opatrně, první vážnější šanci měl v sedmé minutě budějovický Mikůš, ale Jiří Trvaj jeho střelu vyrazil. Kometa vzápětí zahrozila Hynkem Zohornou, ten ale v úniku branku netrefil, a první třetina tak skončila bez branek. „My i Budějovice jsme do toho zápasu vstoupili takticky, nidko se příliš netlačil do střelby, takže bylo málo šancí. Budějovice mají dobrou obranu ve středním pásmu, navíc útočníci se dobře vracejí, to je pak těžké se prosazovat,“ okomentoval první třetinu kapitán modrobílých Radim Bičánek.

Podívejte se na záznam utkání

Buly - hokej živě - HC Kometa Brno - HC MOUNTFIELD

Druhou část začala aktivněji Kometa, Čermákovu střelu ještě Kovář kryl, vzápětí ale obráncům zamotal hlavu Miroslav Holec, který nadvakrát nakonec Kováře překonal. Vstřelený gól jako by oba týmy rozehřál, Kometu do útoku hnalo téměř sedm tisíc diváků a také České Budějovice musely víc otevřít hru.

Góly však byly v páteční večer rezervované jen pro modrobílé. Ve 29. minutě od modré napřáhl Kováčik a Kovář inkasoval podruhé. I poté měla Kometa několik slibných šancí, ale ani Dlouhý, ani Čermák už další gól do konce třetiny nepřidali. „První třetinu jsme úplně prospali, což se přeneslo i do druhé půle, kde jsme dostali dva nešťastné góly. Je pravda, že jsme teď měli delší zápasovou pauzu, takže to má na náš výkon také vliv, ale na to se nemůžeme vymlouvat,“ hledal příčiny budějovického neúspěchu David Kuchejda.

Vašíček si proti svým nezahraje

Prestižní zápas proti svému bývalém klubu mine jednoho z „brněnských Slávistů“. Jiří Vašíček už za rozhodnutého stavu zbytečně hrubě fauloval u mantinelu Davida Kuchejdu. Za faul do oblasti hlavy a krku dostal trest ve hře, který automaticky znamená distanc pro další zápas. Faulem se bude zabývat i disciplinární komise, která může trest pro řízného obránce ještě zvýšit. Kuchejda naštěstí dojel na střídačku po svých a pravděpodobně jen otřesen. 

Jakub Kovář předváděl výborné zákroky i na začátku závěrečné části, přesto znovu kapituloval. Budějovičtí obránci nechali nepokrytého Tomáše Divíška, který měl dostatek času přesně zamířit.

Nádhernou tečku přichystali brněnští hráči deset minut před koncem. Kombinace po ose Kováčik–Koreis našla na svém konci volného Zohornu, který puk pohodlně dopravil prakticky do prázdné branky. Kometa zvítězila zaslouženě 4:0 a na začátku nového roku potěšila nadšené fanoušky. Famózní byl zejména výkon brankáře Trvaje, který ve vyrovnané dvojici s Hovim získal v posledních utkáních pozici jedničky.

HC Kometa Brno - HC Mountfield České Budějovice 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Góly a nahrávky: 23. Holec, 29. Kováčik (Divíšek, Tomáš Svoboda), 46. Divíšek (Jakub Svoboda), 51. H. Zohorna (Kováčik, Koreis).

Rozhodčí: Mikula, Trombík - Bejček, Charvát. Vylučení: 6:5, navíc Vašíček (Brno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 6869.

Sestavy:

HC Kometa Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Vašíček, Bičánek, Malec - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Holec - H. Zohorna, Koreis, Erat.

HC Mountfield: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Mikuš, Vydarený, Němeček, - L. Květoň, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Burian - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Sailer, J. Marek, Červený, od 41. min. navíc Podlešák.