Němky utnuly medailový sen českých hokejistek

Zlín – Jen boj o páté místo už čeká české hokejistky na domácím mistrovství světa do osmnácti let. Německu podlehly 1:2, ačkoliv celý zápas byly lepší a aktivnější. Srážela je ale zbytečná vyloučení a nízká produktivita.

Zápas pravdy měl rozhodnout o tom, jestli bude české působení na domácím mistrovství úspěšné nebo ne. Němky byly rozhodně hratelným soupeřem a papírová kvalita byla na straně českých reprezentantek.

V hokeji ale rozhodují góly a ten první vstřelily ve dvanácté minutě Němky. Střelou k tyči Hladíkovou překonala Spielbergerová. Češky měly od začátku utkání problém s disciplínou a nechaly se zbytečně vylučovat. Přesto měly na hřišti převahu. Dlouho si ale nedokázaly vytvořit vyložené šance, naopak při občasných výpadech Němek domácím divákum zatrnulo.

Aneta Lédlová a Markéta Výtisková hodnotí zápas 

Ohlasy českých hráček (zdroj: ČT24)

Na konci druhé třetiny se dvakrát po sobě nechala vyloučit Nováková. Druhý trest si přenesla i do závěrečné části, ale celý ho na trestné lavici nestrávila. Střelu od modré dokázala ještě Hladíková vyrazit, přesilovkovou dorážku Spielbergerové už ale ne – 0:2. „Vyloučení byla v tomto zápasu rozhodující, říkaly jsme si, že tak hrát nesmíme, ale na ledě to stejně bylo jedno,“ řekla kapitánka českého výběru Markéta Výtisková.

Trenér začal na led posílat hlavně první dvě formace, jejich hráčky se nakonec o kontaktní gól podělily. Po přihrávce Lédlové se totiž podařilo ujet Kláře Chmelové, ukázkovou kličkou si dokázala položit i německou brankářku a dvanáct minut před koncem vykřesala pro Češky naději na zvrat.

V závěrečných minutách Česko zatlačilo Němky do obranného pásma, proklestit se až k brance se několikrát pokusila Vanišová, bez úspěchu. Gól nepřinesl ani závěrečný oddechový čas a následná hra v šesti bez brankářky Hladíkové. Němky hubenou výhru uhájily a v pátečním semifinále se postaví Američankám. „Je to strašná škoda. Mrzí mne, že jsme prohrály právě doma, před tolika fanoušky, kteří nás tolik podporovali. Určitě jim to budeme chtít vynahradit aspoň pátým místem,“ litovala prohry nejmladší hráčka výběru Aneta Lédlová.

Češky čeká stěhování do Přerova, kde se v pátek o páté místo utkají s Finskem, které podlehlo svým skandinávským rivalkám ze Švédska.  

Německo - Česko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Góly a nahrávky: 13. Spielbergerová (Fiegertová), 41. Spielbergerová (Klugeová, Delabreová) - 49. Chmelová (Lédlová)

Střely: 21:29 (8:9, 6:10, 7:10 ). Vyloučení: 8:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1.

Rozhodčí: Gageová (CAN) - Gagnonová (CAN), Inoueová (JPN). Diváků: 680.

Sestavy:

Česko: Hladíková (Craigová) - Tejralová, Výtisková, Kubátová, Hudečková, Kolowratová, Nováková, Vaňoučková, Pelikánová - Křížová, Vanišová, Chmelová - Lásková, Mazánková, Pecinová - Lédlová, Kuželová, Vopravilová - Sadílková, Nešutová, Přibylová.

Německo: Alblová (Fuchsová) – Ujciková, Fiegertová, Wagnerová, Fritzová, Reimannová, Scheuerleinová, Bartschová, Voogová – Delarbreová, Klugeová, Spielbergerová – Haringerová, Seitzová, Engelová – Lubbertová, Karpfová, Schmidová – Bauerová, Gasdeová.

Vydáno pod