Mladé hokejistky mohou dál myslet na medaili

Zlín – Prohru se Švédkami 1:4 odčinily na domácím Mistrovství světa do 18 let české hokejistky. Ve svém druhém zápase ve skupině porazily Rusko 2:0. Pravděpodobně si tak zajistily postup do čtvrtfinále. Poslední zápas ve skupině odehrají v úterý proti favoritkám z USA.

Vítězství proti Rusku se ale nerodilo vůbec lehce. Češky se nechávaly zbytečně často vylučovat, a v první třetině se tak dostaly pod velký tlak, který naštěstí ruským gólem neskončil. Poměr střel 5:14 v neprospěch domácího týmu přesto vypadal hrozivě.

Druhá třetina nabídla přesně opačný obrázek. Domácí hokejistky své soupeřky zatlačily do obranného pásma a nenechaly je vydechnout. I přesto zůstal po čtyřiceti minutách stav stále nerozhodný 0:0.

Radost mohla na zlínském stadionu konečně vybuchnout ve 43. minutě, když Vanišová dorážkou překonala ruskou brankářku Monakhovovou. Definitivní klid mohla Češkám přinést Vopravilová, která ale ve slibné šanci kvůli těsné obraně neuspěla.

Výborný výkon celou dobu podávala brankářka Hladíková. Ta se mohla i se svými spoluhráčkami podruhé radovat dvě a půl minuty před koncem, kdy opět z dorážky přidala vítěznou pojistku na 2:0 Klára Chmelová.

Posledním soupeřem českého týmu bude jeden z favoritů celého mistrovství, tým USA. Pokud Češky nepřekvapí nečekaným bodovým ziskem, ve skupině pravděpodobně skončí na třetím místě. „Zámořské týmy jsou někde jinde, jsou bruslivější a celkově lepší,“ řekla Markéta Výtisková, kapitánka české reprezentace.  O postup do semifinále by se potom utkaly s druhým týmem ze skupiny B, kde hraje Kanada, Finsko, Švýcarsko a Německo.

Zatím největším úspěchem Češek byl v této kategorii bronz z roku 2008. Tým trenéra Tomáše Výtiska má velmi nízký věkový průměr 16 roků a pět měsíců. Brankářky Lenka Craigová, Veronika Hladíková, obránkyně Klára Hudečková, Adéla Kubátová, Michaela Nováková, Markéta Výtisková, útočnice Denisa Křížová a Veronika Kuželová přitom startují už na třetím šampionátu osmnáctek. Na minulém turnaji ve Stockholmu, kde český tým skončil čtvrtý, byly také z defenzivy Aneta Tejralová a Kateřina Vaňoučková a z útoku Klára Chmelová, Adriena Pecinová a Sára Sadílková. „Rozdíl je ve fyzických dispozicích, nehraje se tolik do těla, ale celkově, co se týče systému a herních kombinací, tak to není tolik rozdílné oproti chlapeckému hokeji,“ vysvětlil specifika ženského hokeje trenér Výtisk.

Tři hráčky českého týmu působí v zámoří – útočnice Chmelová v Kanadě a Craigová s Křížovou v USA.

Vydáno pod