Středomoravské derby ovládl Prostějov, v poháru postupuje

Prostějov – Ani set nedovolily prostějovské volejbalistky soupeřkám z Přerova v odvetě čtvrtfinále Českého poháru. Průběh zápasu ale až tak jednoznačný jako samotný výsledek nebyl. Favoritky z Prostějova se totiž nedokázaly ubránit výpadkům, kterých uvolněný Přerov dokázal využít.

S kapitánkou Solange Soares jen na lavičce nastoupily Hanačky do pohárové odvety proti regionálním rivalkám z Přerova. Po výhře v prvním zápase 3:1 mohly získat jistotu postupu už po dvou setech. „My jsme to chtěly rozhodnout rychle, protože přece jenom ta únava po prohraném utkání v Sopotech tady je. Ono to cestování nám dává pěkně zabrat,“ popsala následky náročného programu, kdy Modřanská v pěti dnech odehraje hned tři zápasy, Helena Horká.

Helena Horká o zápase (zdroj: ČT24)

Modřanská do zápasu nastoupila sebevědomě, soupeře ničila hlavně skvělým servisem a Přerov měl velké problémy na příjmu. První sadu úřadující české mistryně vyhrály 25:11. Jako by pocitu jasného vítězství podlehly ale i samotné hráčky. Ve druhém setu povolila jejich koncentrace, a ačkoliv Přerov výrazně obrátky nezvýšil, dokázal získat i čtyřbodové vedení. Trenér Čada své svěřenkyně zklidnil při oddechovém čase a favorit dokázal získat i druhý set 25:21. „Dnes jsme soupeře jasně přehrávaly ve všech činnostech, radost mi udělala hlavně úspěšnost na bloku, kterou si doufám přeneseme i do Ligy mistryň,“ shrnul výkon prostějovský trenér Miroslav Čada.

Anna Velikiy si drží stabilní výkonnost
Zdroj: ČT24/Iva Gambová

V tu chvíli už měl Prostějov jasný postup, hráčky ale chtěly šetřit síly a ukončit utkání co nejdříve. Už v sobotu je totiž čeká extraligový zápas proti Frýdku-Místku. Ani třetí sada nenabídla příliš pohlednou volejbalovou podívanou, Prostějovanky hrály to, co potřebovaly, a na Přerov to stačilo. Po posledním setu 25:15 a celkovém vítězství 3:0 si tak postup do pohárového semifinále zajistil Prostějov. „V dalších zápasech už plánuji změny v sestavě, aby si hráčky odpočinuly,“ nastínil další plány Čada.

VK Prostějov – PVK Přerov 3:0 (11, 21, 15)
Rozhodčí: Vojtíšek a Gall. Čas: 54 minut. Diváků: 150.

Sestavy:

Prostějov: Horká, Hrončeková, Popovič, Velikiy, Monzoni, Smák, libero Chlumská. Trenér: Miroslav Čada.

Přerov: Nováková, Gáliková, Murčinková, Mátlová, Gambová, Rosenbergerová, libero Dedíková – Skřičková, Kohoutová. Trenér: Vladimír Sirvoň.

Prostějov v semifinále čeká pražský Olymp nebo Brno

V něm se VK Modřanská utká s vítězkami klání mezi KP Brno a Olympem Praha. Blíže má k postupu tým z hlavního města, který v prvním utkání nedal Brňankám šanci a zvítězil jasně 3:0. „Do utkání jsme vstoupili ustrašeně. Kvůli nedůslednosti nám často padají na zem balóny, které musíme brát,“ hledal příčiny prohry brněnský asistent Radim Vlček.

Mladý brněnský tým, na rozdíl od předcházejících sezón, letos zřejmě do boje o úplné čelo tabulky nezasáhne. Postoupit nedokázaly ani v poháru CEV, kde byl nad jejich síly slovinský Maribor. Cílem družstva teď bude udržet se v první pětce v domácí soutěži, která přímo postupuje do nadstavbové části před play off.