Kometa nestačila na Spartu a prohrála už po čtvrté za sebou

Brno – Už v první třetině rozhodla dvěma góly pražská Sparta o tom, že si z Brna odveze plný bodový zisk. Trápící se brněnský tým dokázal odpovědět pouze gólem Čermáka v závěrečné třetině a na zvrat už síly nenašel. Zlín nestačil na domácím ledě na Pardubice, které ho deklasovaly 6:2.

Kometa byla v první třetině střelecky aktivnější. Sparta první pořádnou střelu vyslala na bránu až v sedmé minutě Brošem. Hned tu další ale dokázala dostat za záda nešťastného Hoviho, když Bližňák v nepřehledné situaci tečoval střelu Ivana Rachůnka.

Brno - Sparta

I dál se Spartě vyplácelo příliš se nikam nehrnout a čekat na chyby domácích. Kometě nepomohla ani početní výhoda, kterou dvakrát po sobě nedokázala využít. Naopak Tomáš Rachůnek po tlaku domácích vyhodil kotouč, který si na polovině hřiště převzal navrátilec z trestné lavice Pacovský a technickou střelou překonal finského brankáře ve službách Brna podruhé. Naštvaný Hovi odjel na střídačku a do brány se tak od sedmnácté minuty postavil Jiří Trvaj. „Dva góly nejsou tolik, to se brankáři stane častokrát, takže nejhorší zápas to pro mne určitě nebyl,“ shrnul situaci Hovi.

Venera připustil, že jeho pozice může být ohrožená

Jen jednou z posledních devíti zápasů dokázala Kometa zvítězit. Přestože většina z proher byla pouze o jedinou branku, Brnu se začíná povážlivě vzdalovat desáté místo zajišťující alespoň předkolo play off. Na dotaz novinářů tak po zápase i trenér Zdeněk Venera připustil, že jeho pozice už nemusí být úplně pevná. „Samozřejmě, že za tohoto stavu si trenér musí připustit i možnost odvolání, takže i mně se to honí hlavou. Situaci je ale třeba řešit v klidu a výsledek bude záležet hlavně na vedení klubu,“ zhodnotil věcně Venera. Extraligové kluby teď čeká reprezentační pauza, v ní bude mít Brno na čem zapracovat. Zatím každou extraligovou sezónu dolehla na Brno delší výsledková krize. V první sezóně po nákupu licence to bylo hned na začátku, vloni zase na konci základní části. Letos se zdá, že pověstná „deka“ padla na Brno uprostřed sezóny. Bude i letos stát Kometu postup do play off? 

Mezi tyčemi ale dnešní problém Brna určitě nebyl. Kometě chyběly hlavně vstřelené góly a hráči jakoby dvě třetiny nedokázali vyvinout patřičný tlak. Až ve 43. minutě se vyplatil důraz Leoši Čermákovi, který odražený puk konečně dostal za Pöpperleho záda. To byl ale poslední gólový úspěch Brna a s jedním gólem se příliš často vítězit nedá. K další brance nepomohla Kometě ani závěrečná hra bez brankáře a zápas tak skončil výhrou Sparty 2:1. „Střeleckou nemohoucnost řešíme v kabině už hodně dlouho. Góly u nás nedokáží střílet ani ti, od kterých se to čeká,“ kroutil hlavou po utkání Tomáš Divíšek.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Góly a nahrávky: 43. L. Čermák (Dlouhý) - 8. Bližňák (I. Rachůnek, Sersen), 17. Pacovský (T. Rachůnek).

Rozhodčí: Mikula, Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 4:6, navíc Sersen (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 7083.

Kometa Brno: Hovi (17. Trvaj) - Švrček, Žižka, Vašíček, Kováčik, Bičánek, Malec, Kempný - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - H. Zohorna, L. Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Holec - Erat, Koreis, Jankovič.

Sparta: Pöpperle - Milam, Sersen, D. Kočí, Krstev, Jan Hanzlík, Kasík, Phillip, Kučný - Jánský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližnák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Žálčík, Pacovský, Forman.

Domácí zápas se nevydařil ani Zlínu, ten ještě v polovině zápasu vedl po gólech Hamrlíka a Kubiše 2:1. Pardubice ale poté dokázaly vstřelit tři góly ve dvou minutách a Ševci se položili. Zkázu Zlína dokonal ještě dvěma brankami Starý  a Pardubice tak mohly slavit pohodlnou výhru 6:2 a famózní obrat už ve druhém zápase po sobě. 

PSG Zlín - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:6 (0:0, 2:5, 0:1)

Góly a nahrávky: 28. Hamrlík (Čajánek), 30. Kubiš (Leška) - 22. V. Kočí (Sičák, Kousal), 32. Koukal (Píša), 32. Bartek (T. Nosek, Kolář II), 33. Nahodil (Bartek), 37. Starý (Koukal, Benák), 53. Starý (Kolář I).

Rozhodčí: Blecha, Trombík - Dřínovský, Čech. Vyloučení: 5:3. Využití:1:1.V oslabení: 1:0. Diváci: 4588. 

Zlín: J. Sedláček (33. Horčička) - Hamrlík, Linhart, Tesařík, Galvas, Zámorský, Lučka - Důras, Leška, Čajánek - Ondráček, Melenovský, Köhler - Kubiš, Holík, O. Veselý - Finsterle, Honejsek, F. Čech. Trenéři: Rost. Vlach a Turek.

Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Nahodil, T. Zohorna - Radil, Kousal, Buchtele - Elkins, T. Nosek, Šagát. Trenéři: Hynek a Lubina.

Vydáno pod