Orli vyletěli do Evropy

Znojmo, Vídeň – Dva roky trvající stesk po nejvyšší soutěži ukončili letos fanoušci hokejového Znojma. Se svým týmem sice už neobjíždějí extraligové stadiony, náhradu ale našli určitě dostatečnou – mezinárodní rakouskou soutěž EBEL.

Z pralesa do Evropy

U zimního stadionu ve Znojmě se v neděli odpoledne schází desítky fanoušků hokejových Orlů. Čeká je výjezd na derby, které sezónu předtím ještě neznali. Vídeň je geograficky nejbližším soupeřem Znojma v EBEL, cestování ale fanouškům vůbec nevadí. „Bez Třebíče je nám krásně, bez Třebíče je nám fajn“,  rozléhá se autobusem skandování, které je vzpomínkou na dvouleté harcování v první lize. Tu příznivci extraligových týmů pohrdlivě nazývají pralesem.

U výjezdu moravských fanoušků nesmí samozřejmě chybět domácí pálenka na zahřátí. Cestu si příznivci krátí třeba i vzpomínkami na slavná extraligová léta. „Ani ten Bříza nevěděl, jak mu to tam spadlo,“ spokojeně připomíná jeden z gólů fanynka, která na znojemském dresu nosí jméno Elča.

Jak je v EBEL (zdroj: ČT24)

Vzpomínka na zlaté časy

Devadesát kilometrů s jedinou krátkou přestávkou uteče jako voda. Až nečekaně se pak po menším bloudění zjeví před autobusem Albert Schulz Eishalle. Hala, kde zápasy základní skupiny Mistrovství světa odehráli v roce 1996 čeští hokejisté, kteří si nakonec slavně pověsili na krk zlaté medaile. „Už jsme tady, už jsme tady,“ dávají o sobě hlasitě vědět fanoušci Znojma. Své skandování ještě podpoří zapálením bengálských ohňů. Usmívají se i příznivci Vídně, moravští fanoušci hokeji rozumějí a jsou vítaným zpestřením soutěže, kterou hrají i týmy z ne zcela hokejových zemí.

Dobrá nálada panuje i v kabině Orlů, kde hlasitě duní motivační hudba. „Pojďme, pojďme,“ hecují se hokejisté v červenočerných dresech. Hluku v kabině si všimne i okolojdoucí Reinhard Divis, brankář vídeňských Capitals, legenda rakouského hokeje a historicky první hráč této země, který si vyzkoušel severoamerickou NHL. Zámořské zkušenosti má v týmu domácích více hráčů. Například Benoit Gratton nebo Pat Kavanagh.

Ohně místo piva

Také úvod zápasu má blíže k zámořské show než k nudné realitě druhé nejvyšší soutěže. Domácí vjíždí na hřiště za šlehání plamenů a aplausu zaplněných tribun. Hlasitým fanděním se o místo na slunci hlásí i asi třísethlavý kotel Znojma. Jen to pivo asi v první lize teklo větším proudem, například ve vzpomínané Třebíči totiž určitě nestálo téměř čtyři eura. „To tam napište, jak je to tady drahý,“ směje se fanoušek, který pivnímu vábení přesto neodolal a spěchá na tribunu, aby stihnul úvodní buly.

Potlesk pro policistu

Největší potlesk sklidil překvapivě hráč, který v zápase ani nenastoupil. A asi už ani nikdy nenastoupí. Teprve osmadvacetiletý Rakušan Harald Ofner se rozhodl ukončit kariéru a s vídeňskými fanoušky se loučil právě před zápasem se Znojmem. Kuriózní jsou hlavně důvody, které ho k tomuto rozhodnutí přivedly. Chce se stát policistou. Toto povolání totiž mají Ofnerovi v rodině a profesionální hokej Haraldovi neumožňoval v tradici pokračovat. 

Bubny duní, hrdla křičí, ruce tleskají. Fanoušci si výjezd do rakouského hlavního města užívají naplno. Jejich nadšení nezmrazí ani gól Rakušanů po sporném vyloučení znojemského Pláňka.

„Danke.“ „Bitte.“ „Super publikum.“ Odpovídají si jásající vídeňští příznivci s hlasatelem. Těm se rozšíření soutěže zamlouvá. Český hokej má totiž v Rakousku výborný zvuk. „Je to určitě dobré, že se liga posouvá dál na východ. Můžeme pak hrát se soupeři, kteří mají jiný herní styl,“  vysvětluje fanynka domácího mužstva Sofia Klein.

Hokejové Rakousko-Uhersko

Ta může tleskat i na konci zápasu, její tým plný Kanaďanů přidal ještě další tři góly. Za Znojmo už jen snižoval Peter Pucher. Znojemští fanoušci jsou přesto spokojení, zápas si užili a to je hlavní. „Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo,“ rozléhá se autobusem Vídni na rozloučenou. „Z fanoušků nelituje určitě nikdo, pro mne je to dokonce lepší než hrát extraligu. Jezdí se do krásných evropských měst, vidíme spoustu reprezentantů, Američany, Kanaďany. Je to mnohem pestřejší,“ pochvaluje si František Král, zřejmě nejstarší účastník výjezdu, který hokeji ve Znojmě fandí už dlouhá léta.

No comment výjezd znojemských fanoušků do Vídně (zdroj: ČT24)

Experiment, který, zdá se, vyšel. Znojmo se jako první z domácích klubů odvážilo za hranice.  „V Rakousku je to vnímáno velmi pozitivně. Všichni jsou rádi, že tu Znojmo hraje. Příští rok by měl zřejmě přibýt ještě jeden slovenský klub, zájem ale mají dokonce čtyři. Soutěž se tak svým rozsahem začíná stávat takovým hokejovým Rakouskem-Uherskem,“ říká se smíchem Petr Helešic, bývalý hokejista a moravský Vídeňák, který znojemskému klubu pomáhal s vyřizováním přihlášky do EBEL a s klubem dál spolupracuje.

Autobusem opět koluje lahvinka, její obsah voní i několik řad dopředu. „Jak se domluvíme na ten Salcburk,“ ozve se do uličky. „Nevím, já pojedu až do Záhřebu,“ zní odpověď. Věru, možná příjemnější dilema než jestli jet do Kadaně či do Písku.

Reportáž z výjezdu bude odvysílána ve čtvrtek 22.12. v pořadu Sport v regionech na ČT4 Sport.

Vydáno pod