Před finále jsem chtěla sbalit kolo, říká mladá medailistka

Kagošima, Brno – Bronzovou medailí ozdobila svoji účast na Mistrovství světa v Japonsku sedmnáctiletá krasojezdkyně z Brna Nikola Lebánková. Velká naděje české sálové cyklistiky přitom do finálové jízdy málem ani nenastoupila.

Prý jste už byla nachystaná k odletu, co se stalo?

Je to pravda, po nevydařené kvalifikaci jsem vůbec netušila, že se do finále ještě probojuji. První jízda se mi vůbec nepovedla a chtěla jsem už sbalit kolo. Do finále jsem se ale nakonec přece jen dostala a tam už jsem zajela pěknou jízdu.

V čem byl ten rozdíl? Chyb jste potom dělala mnohem méně než soupeřky.

Bylo to tím, že už jsem neměla co ztratit a mohla jen získat. Ve finálové jízdě jsem tak vůbec nebyla nervózní a nakonec byla téměř bezchybná.

Nikola Lebánková

Narodila se 5.května 1994 v Brně. S krasojízdou začala už ve čtyřech letech. Momentálně ji trénuje někdejší mistr světa Arnošt Pokorný. Jejím zatím největším úspěchem byl titul juniorské Mistryně Evropy, k tomu teď přidala i bronz ze seniorského šampionátu.

K medaili měl blízko i váš trenér, nakonec čtvrtý Arnošt Pokorný, který se k závodění vrátil po sedmi letech. Trumfovali jste se vzájemně, kdo zajede lepší výsledek?

Jeho návrat je skvělý, i když medaile o kousek utekla. Samozřejmě jsme se hecovali, stejně jako to děláme na tréninku.

Jízda Nikoly Lebánkové (zdroj: ČT24)

Bronzovou medaili mezi dospělými jste získala už v sedmnácti letech, troufáte si do budoucna i na zlato?

Já právě doufám, že to byl další malý krůček k titulu mistryně světa. Snad budu stejným směrem postupovat i dál, ale bude to ještě velká dřina.

Budete mít teď po mistrovství čas na odpočinek?

Kdepak, čekají mě další tréninky a závodění. Příští týden jedu do Francie, za měsíc na další závody do německého Stuttgartu. Samozřejmě se už začínám připravovat i na obhájení titulu z Mistrovství Evropy juniorů.

Medaili z japonského Mistrovství světa nepřivezla jen Nikola Lebánková. Bronz v krasojízdě získaly v závodě ženských dvojic i Andrea Petříčková s Ivanou Valešovou. Český tým tak ukončil dvouletý medailový půst. Solidním výsledkem je i čtvrté místo Skotáka a Šmída v kolové. Stejným umístěním po svém návratu příjemně překvapil i sedmatřicetiletý Arnošt Pokorný.

Vydáno pod