Výkony hokejového Znojma mají v mezinárodní lize zatím kolísavou úroveň

Znojmo – K historickému kroku se před letošní sezónou odhodlalo vedení znojemských hokejistů. Orli se odhlásili z druhé nejvyšší domácí soutěžě a naskočili do rakouské Erste Bank Eishockey Ligy (EBEL). V té kromě týmů ze země našich jižních sousedů nastupují i družstva ze Slovinska, Chorvatska a Maďarska.

Vítězná série orámovaná dvěma řadami špatných výsledků. Tak by se ve zkratce dalo charakterizovat dosavadní působení znojemských Orlů ve středoevropské soutěži. Z prvních sedmi kol totiž dokázali vyválčit jen jediné vítězství a u týmu proto skončil trenér Karel Soudek. Toho na střídačce vystřídal jeho asistent Martin Stloukal.

Kouč loňských juniorských mistrů republiky zjednodušil znojemskou hru a nový styl přinesl čtyři vítězství v řadě. S prázdnou ze Znojma musel odjíždět dokonce i rakouský šampion ze Salcburku, který v evropském poháru letos porážel i česká extraligová družstva.

Až do roku 2006 výhradně národní liga rakouských týmů. Jako první se přidala slovinská Jesenice, o rok později i její konkurent z hlavního města - Olimpija Lublaň. Dále ligu rozšířil maďarský Székesfehérvár a také chorvatský Medveščak Zagreb. Právě zápasy Medvědů jsou v jinak nehokejové zemi velkým tahákem a lákají až patnáct tisíc fanoušků. Znojemští Orli doplnili ligu před letošní sezónu, ta má tak v současné době jedenáct účastníků. Posledním mistrem je Red Bull Salcburk.

V následujících pěti zápasech už ale Znojmo přidalo jen jedinou výhru. Dodatečně bude muset dohrát zápas s Klagenfurtem, který musel být předčasně ukončen kvůli neodstranitelné díře v ledu.

Zatím poslední zápas odehráli Orli v neděli večer s tabulkovým sousedem z Grazu. Bodovat ale nedokázali, v každé třetině obdrželi po jednom gólu a prohráli 0:3.

Cílem Znojma je start v play off, do něj se šest družstev probojuje přímo, další dva si vyřazovací boje musí zasloužit v nástavbě.

Nová soutěž se zsmlouvá i znojemským fanouškům, v EBEL lize startuje mnoho hráčů se zkušenostmi z NHL a reprezentací. Místo starých hal tuzemských prvoligových týmů čekají příznivce Orlů výjezdy do nablýskaných evropských arén. Na domácí zápasy chodí pravidelně zhruba dva a půl tisíce fanoušků. Loni to bylo zhruba o tisícovku méně.