Kamila Zlatušková: Podporujeme to nejkvalitnější, co na Slovensku vzniká

Kauza Cervanová se na Slovensku stala filmovou událostí roku. Film Zázrak se umístil na 5. místě. Na vzniku obou filmů se podílela Tvůrčí skupina Kamily Zlatuškové. Domácí ocenění pro oba filmy je vyvrcholením sezóny a není prvním, které oba snímky dosud získaly.

Pravda je jednoduchá, lži sú zložité

Podtitul filmu Kauza Cervanová mnohé napovídá o jeho obsahu. Autor snímku Robert Kirchhoff se začal o případ zajímat před 10 lety, kdy se kauza po letech znovu objevila u Krajského soudu v Bratislavě. Dokument Kauza Cervanová zachycuje osmiletou detektivní výpravu režiséra do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky. Film je zároveň časosběrným dokumentem. Pátrání se komplikovalo i nemožností seznámit se s kompletními spisy. Robert Kirchhoff se dostal i k fragmentům utajovaných dokumentů o vyšetřování a ačkoliv byly do jisté míry poničeny, přesto zásadně zpochybňují oficiální a veřejnou verzi případu. „Není to detektivní film a nemá jím být,“ zdůrazňuje Kirchhoff. Smyslem snímku nemá být investigace, nýbrž občanské vyjádření k politickému a justičnímu systému.

Vyšetřování případu se táhne už téměř 40 let. Obžalovaní stárnoucí muži tvrdí, že byli zataženi do politické konspirace představitelů minulého režimu.

Ještě před tím, než se stal filmovou událostí roku na Slovensku, zaujal snímek i porotu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Ta mu udělila zvláštní ocenění v kategorii Mezi moři.

„Z tohoto ocenění mám obzvlášť velkou radost. Je to komplikovaný film a ve chvíli, kdy jsme s návrhem koprodukce přišli do České televize, se ozývaly i hlasy proti z důvodu obav, zda takové téma české diváky zaujme. Film mi na stole ležel asi sedm let od doby, kdy jsem v televizi začínala jako dramaturgyně. Na Slovensku se snímek stal nejnavštěvovanějším dokumentem a měl i vysoká hodnocení u českých novinářů,“ vyzdvihla kreativní producentka Kamila Zlatušková.

Film měl v českých kinech premiéru letos 9. září. Kromě jihlavského festivalu ocenil práci tvůrců hned dvakrát prestižní Mezinárodní filmový festival DOK v německém Lipsku. Na jeho 56. ročníku, který se konal od 27. října do 2. listopadu 2013, snímek získal cenu ekumenické poroty a čestné uznání poroty v mezinárodní soutěži.

Zázraky se dějí

Příběh vypráví osud patnáctileté Ely z polepšovny. Touží milovat a být milována, ale není jí to dovoleno. Navzdory všem zákazům se však rozhodne žít svůj život naplno. Život ale není to, co chceme, ale to, co právě žijeme. Někdy to vše vypadá jen jako trápení, a když je nejhůř, nezbývá než věřit v zázrak.

V české distribuci je film Juraje Lehotského teprve od začátku října, na Slovensku od září, přesto se mu kromě domácího ocenění pro 5. nejlepší film, podařilo získat i další trofeje.

Z mezinárodního festivalu Arras Film Festival ve Francii si snímek odvezl hlavní cenu - Zlatý Atlas. Prestižní ocenění získal tento koprodukční snímek České televize jen pár dnů poté, co si hlavní představitelka Michaela Bendulová odnesla cenu za nejlepší ženský herecký výkon z mezinárodního filmového festivalu v německém Cottbusu.

Ještě před uvedením do kin získal film Zázrak také zvláštní uznání poroty v soutěži Na východ od západu na 48. ročníku MFF v Karlových Varech.

Vydáno pod