Jihlava nabídne to nejlepší z českého dokumentu

Hned několik zajímavých premiér z tvorby brněnského studia České televize nabídne Mezinárodní festival dokumentárních filmů, která začíná ve čtvrtek v Jihlavě. Kromě kratších snímků se představí i celovečerní snímky, cykly, které teprve čekají na televizní uvedení, a také připomenou talkshow Celnice. Tu Česká televize odvysílala v první polovině letošního roku.

Filmy a dokumenty v koprodukci ČT Brno

Kauza Cervanová
Před téměř 40 lety byla na Slovensku zavražděna mladá žena. Dodnes se skupina mužů, odsouzených za tento zločin, marně snaží dokázat, že se stali oběťmi justičního teroru. Režisér zcela nepokrytě sympatizující s odsouzenými jejich případ přesahuje a nepřímo vyjevuje pochybnosti o důvěryhodnosti soudní moci v jeho zemi.

Show
Překvapivě intimní portrét podnikatelského snu s obludnými konturami. Dívčí kapela 5Angels ušla za pět let pod vedením otce jedné ze zpěvaček cestu až k branám popové slávy. Není však dlážděna jen céčky Michala Davida, ale i umanutostí muže, který ztrácí pojem o tom, kde končí role manažera a začíná ta rodičovská.

Mých posledních 150 000 cigaret
Souboj s tabákovým průmyslem pomocí infotainmentu i osobního videodeníku, pomocí autentičnosti i stylizace. Autor se, vyzbrojen fakty a převlečen za obří cigaretu, vydává do veřejného prostoru, ale i k branám tabákových koncernů a mezi politiky. Odvykací mise těžkého kuřáka i fraška s jasným antihrdinou.

Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus
Sbližovat lidi pomocí toho, co je rozděluje. Tak popisuje světoznámá česká umělkyně Kateřina Šedá své dva projekty, které mají svést dohromady obyvatele dvou blízkých vesnic – pro jednu vytvoří nový svátek, pro druhou nového maskota. Jan Gogola dokumentuje její dílo se snahou co nejméně do něj zasahovat.

V.I.P. / Vietnamese Important People
Lukáš Kokeš nabízí střípky ze života několika „českých“ Vietnamců, kteří bojují s rasovými předsudky profesní úspěšností. Dokumentární úvaha nad konstantním pocitem vykořenění i relativitou životních motivací odhaluje v druhém plánu přirozenou, ale přehlíženou heterogennost komunity samotné.

Expremiéři
Cyklus nabídne ucelený obrázek vývoje české demokracie od roku 1990 až do současnosti. Začíná vládou Petra Pitharta ještě v rámci federace, končí pádem vlády Petra Nečase. Díl po dílu se bude zabývat jednotlivými vládami, tak jak šly za sebou.

Celnice
Dvacet let po rozpadu československé federace se přední čeští a slovenští dokumentaristé zamýšleli nad identitou a perspektivou nástupců společného státu. Třináct témat přinesl nový televizní cyklus Celnice, který vznikl v koprodukci České televize a slovenské RTVS.

Všechny moje děti
Příběh skutečné odvahy, síly lidskosti a lásky: Marian Kuffa s „jeho dětmi“ - bývalými vězni, bezdomovci a narkomany – tři roky proměňuje tvář nejzaoslatejších romských osad na východním Slovensku. Za posledních 20 let s nimi postavil i nový domov pro zdravotně postižené seniory, osamělé matky, týrané děti a bývalé prostitutky na své faře v Žakovcích. Film bude uveden v sekci East silver a byl nominován na cenu East Silver Eye.

Zdroj: http://www.dokument-festival.cz/

Vydáno pod