Ve Znamení koně je jenom jedno dítě, o to více koní

Natáčení druhé řady seriálu o koních a lidech kolem nich je v plném proudu a nálada přímo idylická. Bez zasvěcených rad skutečných koňáků se neobejde ale ani scéna o tom, jak správně čistit stáje.

Martin Donutil a Josef Vaverka (zdroj: ČT24)

Odborní poradci jsou součástí každého natáčení v exteriérech Znamení koně II. Jinak by Jarin Havránek alias Oldřich Navrátil mohl udělat ve své stájové instruktáži chybu. A to by byla škoda, Peggy (Josef Vaverka) a Marťas (Martin Donutil) ji totiž potřebují jako sůl. „Bylo mi řečeno, že mám být psychicky nad koněm a to mi asi nejde, takže já jsem pod koněm a proto můžu hrát akorát takového zkouřence,“ popisuje svou roli i vztah ke koním Josef Vaverka. „Myslím si, že naše postavy mají být taková nemehla, která to kolem koní nezvládají, takže my splňujeme geniálně tady tu úlohu,“ doplňuje Martin Donutil.

Oldřich Navrátil (zdroj: ČT24)

I Oldřich Navrátil ale přiznává, že se v minulosti koní bál: „Jsou velcí, dovedou kopnout, dovedou kousnout, ale je to překrásné zvíře, takže postupem času ten strach ustupoval a dnes k nim mám respekt. Dneska budeme točit, jak mě kůň kousne, tak uvidíme, jak to dopadne.“ Režisér Milan Cieslar podrobnosti ke kousací scéně neprozradil, cílem každopádně je, aby vypadala věrohodně a aby se Jarin u ní nezranil. „V tom je ten seriál velmi náročný, že nemůžeme vyloučit určitá rizika zranění a zároveň si je nesmíme dovolit,“ vysvětlil s úsměvem režisér a potvrdil, že natáčení s dětmi a zvířaty je opravdu nevyzpytatelné: „Když si člověk dobře vybere děti, tak je s nimi skvělá spolupráce, jsou to skvělí parťáci, dokonce lepší než renomovaní herci, ale vždy je nebezpečná ta kombinace se zvířaty. Naštěstí v tomhle seriálu máme jenom jedno dítě, ale zase tady máme dost koní.“

Režisér Milan Cieslar (zdroj: ČT24)