Brněnská Tečka páteční noci zkouší před ostrým startem

Dojem páteční párty uprostřed bílého dne – tak působila generální zkouška na Tečku páteční noci v potemnělém studiu. Režisér, kameramani a taky neodmyslitelní VJ´s se naposledy před prvním živým vysíláním z Brna 27. září snažili sladit noty.

Brněnská mutace pořadu, který se vysílá na ČT Art každý pátek od 22:55, má své vlastní studio – umožňuje pozvat až deset hostů, tvoří jej taky stage pro živé hraní a hlavně mu dominují VJingové projekce. „Nejtěžší je sladit osvětlení ve studiu a svítivost těch jednotlivých ploch, aby bylo na obrazovce něco vidět. Takže dnes máme takovou světelnou a kamerovou zkoušku,“ vysvětluje režisér Pavel Jandourek. Nezanedbatelným prvkem jsou taky všudypřítomné traktorové pneumatiky. „Není to žádný auto-moto pořad, je to hudební pořad, ale mě přišlo zajímavý použít nějaký recyklovaný materiál. Ta pneumatika je kulatá stejně jako Tečka páteční noci,“ popisuje svůj záměr architekt Petr Vídeňský.

Petr Vídeňský a Pavel Jandourek (zdroj: ČT24)

Zatímco pražská Tečka s Lenny Trčkovou vsází taky na hosty z mimokulturních sfér a ostravská varianta s Markem Hlavicou na unplugged vystoupení v klubech, brněnský tým se zaměřuje na moderní až avantgardní hudbu a výtvarné umění. „Do prvního dílu jsme pozvali kapelu Borise Carloffa, dále vystoupí kapela Calm Season a známý kytarista skupiny Airfare Lukáš Chromek,“ láká diváky dramaturg Vladimír Strakoš. „Zajímavostí je taky to, že pořad bude poměrně interaktivní. Diváci s námi můžou být ve spojení pomocí Facebooku a Twitteru,“ doplnila dramaturgyně Karolína Zalabáková.

Dramaturgové Karolína Zalabáková a Vladimír Strakoš (zdroj: ČT24)

Tečku páteční noci bude v Brně moderovat herec, režisér a moderátor Jiří Havelka. Můžete se na něj těšit od 27. září vždy jeden pátek v měsíci na novém kulturním kanálu České televize.