Biblická pátrání zpřístupní nejznámější příběhy Bible všem dětem

Biblické příběhy nejen jako povinnou látku náboženské nauky věřících, ale také jako neodmyslitelnou součást všeobecných znalostí představují tvůrci Biblických pátrání. Druhou řadu cyklu určeného především dětem připravuje po čtyřech letech režisér Martin Benc opět ve spolupráci s brněnským studiem České televize. Diváci jej uvidí od září na dětském kanálu ČT:D.

Pořad Biblická pátrání naváže na stejnojmenný cyklus uvedený Českou televizí v roce 2009. Provází jím dvě děti ve věku 11 a 12 let. „Jmenují se David a Štěpánka, našli jsme je přes casting. Dvojici z předchozí řady je dnes už 17 let,“ vysvětlil důvod výběru nových průvodců režisér, kameraman a spoluautor scénáře Martin Benc.

V pořadu děti vystupují jako dva investigativní reportéři, kteří hledají fakta související s textem Bible. „Důležitou postavou je profesor Fridrich, který se rozhodl zjistit, zda jsou biblické příběhy pouhými pověstmi a bájemi, anebo se zakládají na pravdě. Pátráním v terénu pověří svoji neteř a jejího kamaráda,“ vylíčil koncept pořadu režisér.

Režisér Martin Benc s představiteli seriálu na natáčení v Izraeli
Zdroj: ČT Brno/M. Poborský, M. Benc

Kvůli hledání odpovědí děti procestují mnoho míst po celé České republice, ale vypraví se dokonce i do Izraele. „Natáčeli jsme v Jeruzalémě, Nazaretu nebo například v Beršebě,“ uvedl Martin Benc.

Druhou řadu obohatí nová postava bystré školačky Emmy, které se podaří nabourat do komunikace mezi dětmi a profesorem. „Zajímá ji věda a přestože je jí teprve 12, má skvělé analytické schopnosti. Na začátku všechno zpochybňuje, ovšem postupně projde proměnou a do pátrání Davida a Štěpánky se také zapojí,“ prozradil Benc.

Povědomí o Bibli u dětí klesá

Pořad podle tvůrců nebude upřednostňovat výklad žádné z církví a rozhodně nebude zajímavý pouze pro děti z křesťanských rodin, které se už s Biblí setkaly. „Naopak je naším cílem oslovit i nevěřící, kterým chceme představit Bibli jako takovou. Dát jim základní informace o tom, co Bible obsahuje a jak jí rozumět,“ řekl Benc.

Bible podle něj představuje pro dnešní děti a mládež stále častěji neznámou knihu. „Myslím si, že její znalost patří ke všeobecnému vzdělání. Každý by měl vědět, kdo byli Adam a Eva, Ježíš, Jidáš, moudrý král Šalamoun nebo David,“ dodal režisér.

Biblická pátrání 2 se točila i v Izraeli
Zdroj: ČT Brno/M. Poborský, M. Benc

Hon na „kešky“: Do pátrání se budou moci zapojit i diváci

Druhá řada cyklu bude mít celkem osmnáct dílů, jež představí nejznámější příběhy ze Starého i Nového zákona. „Začíná stvořením světa, poslední díl bude o Janově zjevení,“ sdělil Martin Benc, který chce v pokračování první úspěšné řady využít i technologické novinky.

Průvodci pořadu budou mít při svých pátráních k dispozici smartphone, tedy chytrý telefon. Díky němu se mohou přes videohovory kdykoliv spojit s profesorem Fridrichem. Poslouží jim ale i jako virtuální zápisník a všestranný pomocník, se kterým budou třeba přes GPS souřadnice hledat ukryté „kešky“. Populární geocaching si pak spolu s nimi budou moci vyzkoušet i diváci, kteří se informace o ukrytých schránkách se zprávami budou dovídat na webu pořadu.

„Doba pokročila, dnes už máme mnohem více technických možností než před čtyřmi lety. Já sám mám tyto vymoženosti rád, a proto je zde chci co nejlépe využít,“ řekl režisér. Na obrazovce je pak doplní hi-tech grafika a kreslené animace. Pořad se navíc nově natáčí v HD rozlišení.

První díl nové řady Biblických pátrání odvysílá Česká televize na novém dětském kanálu ČT:D v úterý 3. září v odpoledních hodinách, pokračování se diváci dočkají každý týden. Všechny díly první řady je možné zhlédnout v iVysílání.

Martin Benc je režisér a kameraman. Absolvent FAMU (1991) začínal brzy po revoluci jako tvůrce reklam a hudebních videoklipů, kterých natočil asi padesát pro české i zahraniční interprety. Kromě nich natočil i množství dokumentárních filmů na různá témata a několik televizních magazínů pro mladé. Od roku 2008 se Martin Benc věnuje především tvorbě dokumentárních filmů s křesťanskou tematikou. Pro brněnské studio České televize vyrobil už dva cykly: Základy (2008) a Biblická pátrání 1 (2009).