Renčův Sebemilenec bude zrcadlem trápení zavražděné spisovatelky Monyové

O životě trýzněné ženy s neobyčejným nadhledem spisovatelky Simony Monyové pojednává nový snímek, který v brněnském studiu České televize točí režisér Filip Renč. Do hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou a Jaromíra Dulavu. Sebemilenec by se na obrazovkách měl objevit koncem letošního roku.

Starý dům v Rybnické ulici v Brně, který dříve sloužil jako jedna z budov brněnského studia České televize, se na několik dní proměnil v psí salon. Když před ním zastavil zrezavělý automobil, psi v kotcích se dali do zběsilého štěkotu. Ven vystoupil starší muž a za několik minut se z místa začala ozývat bouřlivá partnerská hádka. Lidé na blízké trolejbusové zastávce se znepokojeně zastavovali u plotu - přítomnost kamer a početného štábu filmařů však prozradila, že naštěstí jde pouze o jednu ze scén připravovaného televizního filmu.

Natáčení filmu Sebemilenec
Zdroj: ČT Brno/Eliška Raková

Jeho knižní předloha, román Sebemilenec spisovatelky Simony Monyové, vyšla v roce 2006. Ústředním tématem je problematika partnerského násilí. Hrdinkou příběhu je žena, která se přes inzerát seznámí se solidně vyhlížejícím mužem. Postupně ji ale začne trýznit jak psychicky, tak i ekonomicky a fyzicky. „Život s Otmarem byl vzrušující a naprosto jedinečný - něco jako výlet na Mars. Padly na něj moje celoživotní úspory,“ doznává se hrdinka v knize.

„Je to příběh doslova o parazitovi - muži, který vstoupí do života starší ženy, která je přesvědčená, že už je odsouzena k tomu být sama. Brzy se ale odhalují mužovy sobecké vlastnosti a ženu, která se mu zcela oddala, přivede k totální destrukci,“ řekl o námětu kreativní producent David Ziegelbauer.

Režisér Filip Renč o filmu Sebemilenec (zdroj: ČT24)

Do hlavních rolí režisér Filip Renč obsadil Simonu Stašovou a Jaromíra Dulavu. „Myslím si, že scénář je velmi dobře napsaný a zároveň je potřebný. Většina týraných žen si bohužel svoji situaci neuvědomuje,“ zdůraznila protagonistka hlavní hrdinky.

Ve filmu se Stašová proměnila v majitelku psího salonu. S hereckou kolegyní Klárou Sedláčkovou-Oltovou se kvůli záběrům musely naučit „zkrášlovat“ psy. „Pilujeme tady drápky a stříháme. Naštěstí tu máme odborníky, kteří nám před každým záběrem poradí,“ uvedla Klára Sedláčková-Oltová, představitelka Olinky. „Pracuje v salonu a je to taková komičtější barvička do příběhu,“ doplnila herečka. V dalších rolích se představí například Naďa Konvalinková, Pavel Kříž nebo Miluše Šplechtová.

Sebemilenec je už čtvrtým filmem, který Filip Renč pro Českou televizi v brněnském studiu točí. Vznikl zde také jeho úspěšný triptych Vetřelci a lovci se Simonou Stašovou a Jurajem Kukurou v hlavních rolích. Jednotlivé filmy Zrozen bez porodu, Krutá nevěra a Užij si se psem se setkaly s obrovským diváckým ohlasem. Zrozen bez porodu získal čtyři nominace na mezinárodním filmovém festivalu v Monte Carlu v roce 2011 (film, režie, hlavní ženská i mužská role).

„Přiznám se, že takto komorní a zdánlivě jednoduchý snímek bez speciálních efektů nebo kaskadérských scén jsem ještě netočil. Je to vysloveně herecký film. Myslím si, že to bude zajímavá studie různých lidských povah,“ řekl Renč na natáčení filmu Sebemilenec.

Předlohou filmu se stala i sama autorka

Román je napsán formou deníku, ve kterém se hlavní hrdinka svěřuje s vývojem svého vztahu den po dni. „Postupně graduje od zamilovanosti, přes posedlost, až k psychickému teroru,“ řekl Ziegelbauer.

Spekuluje se o tom, že se v knize objevují autobiografické prvky svědčící o tom, že autorka byla sama týranou ženou. Simona Monyová zemřela tragicky v srpnu 2011 na následky vícečetných bodných ran ve svém domě v Brně-Obřanech. Za její vraždu byl odsouzen manžel Boris Ingr, který si právě odpykává patnáctiletý trest ve vězení se zvýšenou ostrahou. Podle výpovědí přátel pár dlouhodobě řešil vážné neshody.

Simona Stašová o filmu Sebemilenec (zdroj: ČT24)

Tvůrci se do filmu rozhodli přidat i některé momenty, které se dozvěděli o autorčině osobním životě. „Ve filmu nebude chybět její humor, ale zároveň z příběhu půjde mráz po zádech,“ prozradila Simona Stašová.

Nejvýrazněji se tvůrci od předlohy odchýlí v samotném závěru. Na ten si však diváci budou muset počkat do letošního podzimu, kdy film zřejmě čeká televizní premiéra.

Natáčení filmu Sebemilenec
Zdroj: ČT Brno/Eliška Raková

Filmová trilogie se uzavírá

Prvním z filmů, který brněnské studio podle předlohy Simony Monyové zpracovalo, byl Tchyně a uzený. O chorobné lásce matky k dospělému synovi točila v roce 2010 režisérka Lenka Wimmerová. Snímek s Libuší Švormovou, Martinem Trnavským a Sandrou Novákovou v hlavních rolích měl premiéru v roce 2011.

Komplikované vztahy mezi lidmi, sobectví a posedlost jsou ústředním tématem i dalšího filmu podle knihy Monyové Roznese tě na kopytech. Jak muži středních let zkomplikuje život tajná milenka nejlepšího kamaráda? Režisérka Olga Dabrowská přizvala skvělé herce: Jiřího Dvořáka, Milana Šteindlera, Nelu Boudovou a Kláru Krejsovou. „Na televizní premiéru tento film teprve čeká,“ uvedla mluvčí studia Hana Orošová.

Dohromady se snímkem Sebemilenec utvoří trilogii. Licenci na všechny tři předlohy zakoupila Česká televize od Monyové ještě za jejího života. „Záměrně jsme si vybrali tyto tři autorčiny knihy, jelikož pojednávají o dnes asi nejčastějších problémech v mezilidských vztazích,“ vysvětlil kreativní producent.

Kreativní producent ČT David Ziegelbauer o filmu Sebemilenec (zdroj: ČT24)

Natáčení Sebemilence se na rozdíl od dvou předchozích snímků ujal muž. „U prvních dvou adaptací jsme volili ženy režisérky, jelikož se jednalo o témata, u kterých byl přínosem ženský vhled. Třetí příběh je napsán tak, že v něm prakticky nefiguruje žádná kladná mužská postava. Abychom to vyvážili, tak jsme záměrně zvolili režiséra, aby do toho přinesl i mužský pohled,“ řekl Ziegelbauer.

Natáčení potrvá do 9. srpna, poslední klapka padne v Jedovnicích nedaleko Brna. Mezitím se filmaři projedou například parníkem po Brněnské přehradě.