Petr Malý: Číst dětem nemusí výhradně maminky

Tyto dny patří Týdnu čtení dětem, jež je součástí osvětové kampaně na podporu čtenářské gramotnosti prostřednictvím popularizace hlasitého předčítání knížek. Česká televize je mediálním partnerem akce. Jednou z tváří televizní obrazovky, které se do projektu zapojily, je i redaktor a moderátor regionálního zpravodajství z Brna Petr Malý. Společné čtení s jeho čtyřletou dcerou považuje za svůj oblíbený relax po práci.

Vzpomínáte si, jaké knížky jste jako malý kluk měl nejraději?

Naši mi určitě četli, ale na ty první pohádkové knížky si už moc nevzpomínám. Měl jsem spoustu oblíbených knížek – třeba Děti z Bullerbynu, kde se mi nejvíc líbilo, že děti přelézaly z domu do domu přes strom. O něco větší jsem měl v oblibě foglarovky, které jsem přečetl skoro všechny, nebo Rychlé šípy. Měl jsem období, kdy jsem si četl i tajně - když mi rodiče nakázali, abych už zhasnul lampičku a šel spát, tak jsem si svítil baterkou pod peřinou.

Máte čtyřletou dceru – čtete si doma společně?

Čteme docela často a rádi. Hlavně pohádky, momentálně její nejoblíbenější je O Červené karkulce. Pohádky často poslouchá i namluvené třeba od Karla Hӧgera. Když jí pak někdy něco vyprávím z hlavy, tak mě potom opravuje, že nepoužívám ty přesné formulace, které ona už zná nazpaměť.

Čtete víc Vy, nebo manželka?

U nás čtu spíš já. Často jsem celý den v práci, takže jsem rád, že si večer můžu užít hezkou chvilku s dcerou, když ji jdu uložit. Někdy je to s usínáním velké vyjednávání, ale knížka většinou zabere.

Když vybíráte knížku Vy, po čem sáhnete? Po klasických pohádkách, nebo máte rád i moderní příběhy?

Výběr vychází z toho, jaké knížky máme doma. Spoustu z nich jsme podědili třeba po sestřenicích. Zatím je dcera malá a má ráda hlavně klasické pohádky, ale někdy čteme i komixy. Například Čtyřlístek.

Řekla bych, že je spousta rodičů, kteří neradi čtou nahlas, mají nějaké zábrany… Co byste jim vy jako profesionál doporučil?

Pro mě je to zároveň i trénink na správné vyslovování a artikulaci. Rodičům bych ale rozhodně doporučil, aby se toho nebáli, děti to rozhodně ocení. Klidně se můžou odvázat a trošku si zahrát, měnit hlasy – to má naše malá nejradši.

Vlasta Puklová, maminka Petra Malého:

Co měl Petr nejraději jako dítě?

Četli jsme většinou klasické pohádky od Boženy Němcové. Moc jsem měla ráda knížku Povídky a pohádky pro malé čtenáře, kterou jsem si uchovala ze svého dětství. Nejoblíbenější povídkou z knížky byla Proč maminka Adámka nechce, kterou jsme uměli nazpaměť. Potom třeba Krása nesmírná nebo Neználek – zkrátka to, co tehdy bylo dostupné.

Četli jste často?

Četli jsme večer před spaním, bylo to takové pravidlo. Bez toho by to nešlo. Peťa se naučil číst velmi brzo a rád potom četl i sám. Pamatuji si, že vždycky přišel ze školy, přiběhl za mnou: „Mami, máme se naučit básničku a už ji umím. Chceš ji slyšet?“ Básničky, které se učil v první třídě, si pamatuju dodnes. Já sama každý večer uléhám s knížkou a často teď čtu i vnučce. U nás je čtení samozřejmost.

Celé Česko čte dětem je dlouhodobá osvětová kampaň zaměřená na podporu čtenářské gramotnosti prostřednictvím popularizace společného čtení a hlasitého předčítání dětem, jež rozvíjí jejich paměť a představivost, rozšiřuje slovní zásobu, učí myšlení. Stačí 20 minut denně každý den. Letos se koná už 3. ročník Týdne čtení dětem, a to ve dnech od 1. do 7. června 2013. Jeho součástí je mnoho různých akcí po celé České republice - například čtení známých osobností, setkání s autory a autorkami knih, loutková představení pro děti, čtenářské hry a soutěže, výtvarné hry a soutěže na literární témata, výstavy knih, setkání pro rodiče a učitele.

Česká televize, kromě vysílání osvětových spotů, připravila k projektu také vlastní fotodokumentaci osobností České televize, která ukáže, jak jim četli jejich rodiče a zároveň jak čtou nyní ony svým dětem.