Tom Wizard bude pátrat po dvousté záhadě

Kde se na Moravě vzaly pyramidy? Jaké je to setkat se tváří v tvář s vodníkem nebo beskydskými divoženkami? Není tajemství české historie, kterému by záhadolog Honza Vrabec nepřišel na kloub. A že jich probádal už spousty! Brněnské studio České televize právě připravuje natáčení dvoustého dílu seriálu pro děti Záhady Toma Wizarda.

Všude kolem jsou závěje sněhu. Komu v tom nic nebrání, raději se schovává někde v teple. Počasí nepočasí, filmaři připravující seriál Záhady Toma Wizarda vyrazili na natáčení rovnou na nejvyšší bod Stránské skály v Brně, pod kterou se jejich dodávka s technikou sotva vyškrábala. Ve štábu i přesto panovala veselá atmosféra.

„Když nebudete prkenní, tak vám to klouzat nebude,“ povzbuzoval režisér Ján Novák herce, kteří se právě chystali na jednu ze scén 199. dílu.

„V tomto díle Honza narazí na stopy pravěkého ohně tady na Stránské skále. Jeho úkolem bude zjistit, co je na tom pravdy. A u toho zažije podivuhodné dobrodružství,“ řekl režisér. Prozradil také, že hlavnímu protagonistovi seriálu Honzovi Vrabcovi tentokrát půjde málem o život.

Nebezpečí je výzva

Nebylo by to poprvé – do úzkých se Honza dostal už nejednou, například v díle Tajemství Pikové dámy. Naštěstí jen ve scénáři, ale i tak to byl pro herce zatím jeden z jeho největších zážitků. „Piková dáma je jeskyně v Moravském krasu, kde vznikají ledové krápníky v relativně nízké poloze. Lezli jsme tam 60 metrů dolů po žebřících, to byl opravdu extrém,“ svěřil se představitel mladého záhadologa Honza Adámek.

Představitelé Honzy a Majdy o Záhadách Toma Wizarda (zdroj: ČT24)

Nebýt party speleologů, možná by tam jeho postava umrzla a seriál by skončil krátce po první stovce odvysílaných dílů. Pokořené nebezpečí mu však jako bonus přihrálo kamarádku Majdu, která ho teď v jeho dobrodružstvích doprovází. „Já jsem ho tehdy v jeskyni našla. Od té doby mě bere s sebou na všechny výpravy. Občas dáme hlavy dohromady a na něco přijdeme nebo něco rozšifrujeme,“ řekla o své roli v seriálu herečka Magdalena Tkačíková.

Holuba nahradil Vrabec

Kde se schovává záhadný Tom Wizard? Seriál získal název podle předchůdce Honzy Vrabce, Tomáše Holuba. „Jméno Tom Wizard používal jako novinářský pseudonym,“ vysvětlil herec Honza Adámek.

Mráz, horko ani bláto po podobných zkušenostech filmaře, kteří seriál točí už od roku 2007, jen tak nerozhodí. „Během let, co ten cyklus připravujeme, se tady vytvořila perfektní parta lidí. Oficiálně jsou třeba zvukaři, ale zároveň pro ně třeba není problém rozdělat oheň v dešti, tlačit auto v bahně a obléct se do kostýmu nebo zahrát nějakou postavu,“ chválil kolegy režisér Novák.

Seriál pro děti by neměl připomínat hodiny dějepisu

Záhady Toma Wizarda jsou podle dramaturga České televize Iva Cicvárka určené dětem kolem deseti let. „Chceme jim přibližovat tajemná místa naší historie a naší krajiny,“ uvedl. Nejedná se ale o klasické dokumenty, které by dětem připomínaly školní vyučování. „Záhady, které v pořadu představujeme, by v sobě vždy měly obsahovat nějaké tajemství a možnost, aby pátrání mohlo být vsazeno do příběhu. V podstatě je to taková moderní foglarovka,“ dodal Ivo Cicvárek.

Dramaturg Ivo Cicvárek a režisér Ján Novák o Záhadách Toma Wizarda (zdroj: ČT24)

V natáčení seriálu se střídají tři režiséři, kromě Jána Nováka se na něm podílejí také Pavel Šimák a Petr Stodůlka. „Každý máme svůj styl, například každý jinak pracujeme s vedlejšími postavami, ale musíme se spolu domlouvat, takže výsledný tvar je velmi podobný. Je to cyklus, nejde každý díl dělat úplně jinak,“ konstatoval Ján Novák.

Dvoustý díl nahlédne do budoucnosti

Tvůrci pořadu v těchto dnech připravují natáčení jubilejního dvoustého dílu. Kam se hlavní protagonisté seriálu vypraví tentokrát? „Na natáčení se všichni moc těšíme. Bude to trošku žánrová hra. Zamyslíme se v něm nad tím, jak by vypadalo pátrání Honzy a Magdy, kdyby se tomu věnovali ještě po padesáti letech,“ prozradil s úsměvem dramaturg.

Tématem speciálu bude hledání koruny prvního českého krále Vratislava II. „Existuje řada vědeckých hypotéz, co se s tou korunou mohlo stát. Jestli se ji podaří najít nám, na to si diváci musí počkat v televizi,“ láká ke sledování Ivo Cicvárek. Dvoustý díl se podle něj v programu objeví koncem letošního dubna.

Seriál Záhady Toma Wizarda vysílá Česká televize každý pátek od 17.05 jako součást dětského pásma Planeta YÓ na ČT2. Starší díly je možné zhlédnout v iVysílání.

Vydáno pod