Hledá se moderátor. Porota prověřila improvizační schopnosti uchazečů

Sympatická tvář, zvučný hlas, ale i inteligence, důvtip a charisma, to jsou nezbytné předpoklady pro povolání, které mnozí považují za práci snů. Prosadit se v něm ale není vůbec snadné. S čím si musí začínající moderátoři poradit, než je uvidíte na televizních obrazovkách? Nahlédněte do zákulisí kamerových zkoušek na konkurzu, který začátkem roku vyhlásilo brněnské studio České televize.

Je půl deváté, studio Dobrého rána pomalu opouští celý štáb. Jeho kulisy se však zanedlouho promění v dějiště konkurzu na nové moderátory České televize. Pozvaní uchazeči už nervózně čekají o patro výš. Pročítají si texty, které si měli připravit k prezentaci před porotou.

Ta pro ně však má nachystaný i další, mnohem zapeklitější, a hlavně naprosto nevyzpytatelný úkol: improvizaci před kamerou podle zadání.

„Představte si, že moderujete dětskou soutěž, ve které vy vystupujete v kostýmu lišky. Máte dvě soutěžní družstva, Zajíčky a Koroptvičky. Soutěžit se bude v tom, kdo nejrychleji nacpe do krmelce co nejvíce sena,“ zní pokyn od režiséra. Sympatická brunetka se zasměje, ale má sotva pár vteřin na to, aby si rozmyslela svůj proslov.

„Ahój kamarádi!“ spustí suverénně. „Dneska jsem tady s vámi já, Lenka Liška, a povozím vás na ocásku, což je také jednou z hlavních cen v soutěži.“

Před kamerami se postupně vystřídá spousta různých lidí. Vystudovaná herečka a učitelka dramatické výchovy Anežka, moderátor regionálního rádia Milan, redaktorka ženského internetového časopisu Lucie nebo maminka krátce po mateřské dovolené Míša, která by ráda zkusila něco nového.

Stůl porotců je umístěný stranou tak, že na něj uchazeči nevidí. Porotci ale bedlivě sledují obrazy na několika obrazovkách jak ve studiu, tak v režii. Pochval ani kritiky se však nikdo nedočká. S každým se režisér rozloučí jen neutrální větou: „Děkujeme, to nám stačí, ozveme se vám.“ Jak to dopadlo, nikdo netuší.

Hledá se nepřehlédnutelná osobnost

Zaujmout porotu je podle jejího člena a zároveň režiséra konkurzu Pavla Kašpara obtížné. „Pro spoustu lidí je to nové prostředí, pracuje tady určitě tréma, ale je to holt konkurz jako každý jiný,“ řekl.

Mnozí ze studia odcházeli v rozpacích. „Bylo to hodně rychlé. Hlavně jsem nečekala, že už dnes nás postaví přímo před kamery. Kdybych to věděla, možná bych se na to lépe připravila,“ svěřila se zkušená rozhlasová moderátorka Kateřina. „Nebyl to můj první konkurz, ale zadání od režiséra mě dost zaskočilo,“ krčil rameny další uchazeč Lukáš.

Neméně náročný úkol konkurz znamená i pro porotu. Česká televize na inzerát dostala kolem 1 300 odpovědí. Přestože do prvního kola nepozvala ani zdaleka všechny a jednotliví uchazeči se ve studiu ukázali sotva na několik minut, i tak porotci ve studiu strávili dva dny od rána až do pozdního odpoledne.

Režisér konkurzu Pavel Kašpar o předpokladech moderátorů (zdroj: ČT24)

„Po tomto prvním kole se v podstatě přesvědčujeme, jestli uchazeč má předpoklady k tomu stát ve studiu, mluvit na mikrofon, pohybovat se před kamerou,“ uvedl Pavel Kašpar. Nejzajímavější uchazeče pak televize pozve do druhého kola.

„Moderátor by měl být především nepřehlédnutelná osobnost, která si získá divákovo srdce. Měl by umět mluvit, pokud možno bez vad, ale rozhodující je to, aby na obrazovce působil dobře, aby dokázal diváka přesvědčit, ať už to bude divák dětský nebo dospělý,“ míní režisér.

  • Konkurz na moderátora zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4389/438842.jpg
  • Konkurz na moderátora zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4389/438846.jpg
  • Konkurz na moderátora zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4389/438843.jpg
  • Konkurz na moderátora zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4389/438839.jpg

Nové projekty si žádají nové tváře

Pro jaký pořad televize nové moderátory hledá, se ale uchazeči v inzerátu nedočetli. „Konkurz je širšího zaměření, není určený pro žádný konkrétní pořad,“ zdůraznil Kašpar. „Česká televize chystá několik nových projektů, včetně pořadů, které se vyvíjejí pro budoucí dětský kanál ČT3. Hledáme tváře napříč věkovým spektrem, a to pro pořady pro děti i dospělé,“ vysvětlil.

Z konkurzu by mělo vzejít několik adeptů, které poté televize osloví už s konkrétnějšími nabídkami na moderování tematicky zaměřených pořadů.