Sněžný drak chytí za srdce, věří režisér

Napínavá a plná emocí, taková je podle režiséra Eugena Sokolovského ml. nová dobrodružná pohádka Sněžný drak, kterou před několika dny dokončil v brněnském studiu České televize. Filmaři v ní využili mnoho akčních scén, kaskadérské kousky i náročné počítačové animace. Televizní diváci pohádku uvidí zřejmě o Vánocích 2013.

Ve Sněžném drakovi nechybí král, princezna, dobrý a zlý princ, kouzla a kletby ani čarodějnice. „To jádro příběhu vychází z klasických pohádek, je to o opravdové lásce. Zároveň je to ale trochu detektivní příběh. Myslím si, že pro malé i velké diváky bude napínavé sledovat, jak to vlastně dopadne,“ řekl režisér.

Věří, že pohádka bude pro děti dobře čitelná. „Děláte to s tím, že je to pro děti, ale zase je nesmíte podceňovat. Ony jsou kolikrát chytřejší než my,“ usmál se.

Režisér Eugen Sokolovský ml. o pohádce Sněžný drak (zdroj: ČT24)

Příběh vypráví o princezně, která vyrůstá bez matky. Její otec, vlídný a spravedlivý král, dceru nadevše miluje, ale chce ji za každou cenu provdat. A nikdo vlastně neví, proč tak spěchá. Král na zámku uspořádá velký ples. Na něm se o princeznu uchází řada princů, ale ten, pro kterého se princezna sama rozhodne, se jejímu otci z nepochopitelných důvodů vůbec nezamlouvá. Teprve potom vychází najevo, že za vším stojí dávná kletba, vládkyně říše čarodějnic a Sněžný drak. Princezna tak se svým vyvoleným procházejí náročnou a nebezpečnou cestu.

Odvážná princezna bojuje za lásku

„Princezna Laura je odvážná, nebojácná. Chodí v kožených kalhotách, jezdí na koni, šermuje, klidně skočí do propasti, a dokonce létá na drakovi,“ popsala svoji postavu herečka Petra Tenorová. Sama má velkou kuráž – při odvážné scéně, kdy má princezna skočit do hluboké propasti, aby se dostala do říše čarodějnic, hrdě odmítala dublérku. „Pak jsem se ale postavila na kraj a řekla sem, tak to ne, na shledanou,“ smála se sympatická herečka.

Scéna se natáčela nad jeskyní Býčí skála v Moravském krasu. „Když jsme jí ukázali, z čeho by měla skákat, tak se jí, myslím, zatmělo před očima. Nakonec to skákali profesionální kaskadéři,“ doplnil s úsměvem režisér.

Petra Tenorová o roli princezny Laury v pohádce Sněžný drak (zdroj: ČT24)

Role princezny Petře Tenorové není cizí - poprvé ji ztvárnila v televizní pohádce Kouzla králů režiséra Zdeňka Zelenky. Jejím vzorem je herečka Libuše Šafránková a mezi její nejmilejší pohádky patří Princezna se zlatou hvězdou na čele nebo Jak si zasloužit princeznu.

Ani zlomená ruka nebyla překážkou

Úctyhodný výkon prokázal i představitel prince Petr Lněnička. Když se dozvěděl, že ve filmu bude jezdit na koni, ještě před natáčením se sám přihlásil na jezdecký kurz. Ten pro něj ale skončil úrazem. „Spadl jsem z koně a zlomil si ruku, takže pohádka je natočená se zlomenou rukou,“ prozradil herec. „Měl jsem v ní devět drátů, ale už je mám naštěstí venku. Takže jsem zase bezdrátový,“ zasmál se. I přes bolestnou zkušenost princi Janovi v pohádce nechybí okouzlující úsměv a šarm.

Do jeho role přitom režisér původně obsadil jiného herce. „Ten se nám ale před začátkem natáčení oženil a odjel na dlouhou svatební cestu. Jsem ale moc rád, že jsme objevili právě Petra Lněničku, je velmi pracovitý,“ ocenil Eugen Sokolovský ml.

Petr Lněnička o roli prince Jana v pohádce Sněžný drak (zdroj: ČT24)

S čerty nejsou žerty, to je nejoblíbenější pohádka Petra Lněničky. Prince si před Sněžným drakem zahrál pouze v divadle. „V podstatě jsem tím začínal. Myslel jsem si, že v televizi mě tato role už mine,“ řekl. Za nejlepší prince v českých pohádkách považuje Jana Čenského a Pavla Trávníčka.

Podle režiséra jsou silnou stránkou pohádky především vizuálně krásné záběry. „Pohádka je díky panu kameramanovi Davidovi Ployharovi úžasně natočená. Přiznávám, takové obrázky jsem už dlouho neviděl. Jsem moc rád, že jsem se s ním seznámil,“ nešetřil chválou. Autorem pohádkové hudby je Robert Jíša, svým umem však přispěl i brněnský hudebník Miloš Štědroň, který pro filmaře napsal dobové písně, na které herci například tančí na zámeckém bálu.

Dětem by se měly ukazovat hezké věci

Zaujmout dnešní děti podle Eugena Sokolovského ml. není jednoduché, mají totiž spoustu jiných možností zábavy i na jiných médiích, než je televize.

„Dobrá pohádka, která nese nějaké poslání, může zaujmout i dnešní děti,“ je přesvědčený. „Pokud to jde, dětem by se měly ukazovat pěkné obrázky a pěkné věci, kvalitní příběhy. Hlavní je, aby je to chytlo u srdíčka. Já doufám, že v této pohádce se to na konci podaří,“ dodal režisér. Doposud natočil kolem dvaceti pohádek pro děti, převážně studiových, Sněžného draka považuje za vyvrcholení své celoživotní práce.

Velkou část pohádky štáb natočil v létě 2011, „zimní“ záběry se pak dotáčely loni v lednu. „Kdybychom počkali o rok později, ušetřili bychom si práci s umělým zasněžováním. Loňská zima nám moc nepřála,“ řekl produkční Michal Beran. Mezi nejnáročnější práce na pohádce patřily složité počítačové animace, které si Česká televize nechala zpracovat v profesionálním studiu. „Možná přijde i drak. A možná dokonce dva,“ naznačil režisér.

Natáčelo se na dalešické přehradě, v moravskokrumlovské oboře, Moravském krasu a valtickém zámku. Diváci se mohou těšit také na Sašu Rašilova, Zuzanu Slavíkovou, Jitku Čvančarovou, Arnošta Goldflama, Martina Myšičku, Pavlu Tomicovou, Jiřího Pechu a další herce. Datum vysílání zatím není jisté, Sněžný drak divákům zřejmě zpříjemní letošní vánoční atmosféru.