Brněnské studio ČT bude o Vánocích nadělovat nejen pohádky

Pohádky, jedinečné pořady s hudební a duchovní tematikou i zábava. Nabídka pořadů, kterými brněnské studio přispělo do letošního vánočního programu České televize, je pestrá. Mluvčí studia Hana Orošová divákům doporučuje, co si na obrazovkách určitě nenechat ujít.

Neděle 23. prosince

Ani o předvánoční neděli nebude v programu chybět pořad s náboženskou tematikou Uchem jehly. „Hostem Zbigniewa Czendlika tentokrát bude módní návrhářka Liběna Rochová,“ prozradila Orošová. Liběna Rochová patří k našim nejznámějším oděvním designérkám. Říká o sobě, že se snaží neoblékat jen lidské tělo, ale hlavně lidskou duši.

Pondělí 24. prosince

Dopolední program na ČT2 bude o Štědrém dni od 9.30 patřit vánočnímu speciálu Folkloriky. Tématem bude tradice i současnost betlémů v Třešti.

Úterý 25. prosince

Na dopoledne 25. prosince připravuje brněnské studio České televize přímý přenos bohoslužby, tentokrát z modlitebny církve bratrské na ulici Kounicova v Brně. Přenosy z bohoslužeb jsou podle Hany Orošové tradiční záležitostí brněnského studia. „Každý rok jich odvysíláme kolem deseti, naposledy jsme vysílali bohoslužbu z Karlštejna,“ uvedla. U diváků jsou přenosy bohoslužeb oblíbené. „Lidé, kteří například ze zdravotních důvodů nemohou jít do kostela osobně, si pochvalují, že bohoslužby ve vysílání nabízíme. Pořad vždy trvá minimálně hodinu, jedná se o přenos celé mše,“ dodala Orošová.

Česká televize nabízí divákům i přenosy z bohoslužeb
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Největší perlou“ v programu na Boží hod je podle Orošové premiéra pohádky režiséra Jiřího Stracha Šťastný smolař. Pohádka se natáčela letos, zejména v moravských lokacích a na Slovensku. „Je to velmi veselý a moudrý pohádkový příběh, plný známých tváří. Každému doporučuji toto nevynechat,“ zdůraznila. Představí se v ní například Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Jiřina Bohdalová, Dagmar Havlová, Tomáš Töpfer. Role ústřední dvojice obsadili dva mladí herci, Filip Cíl a Martina Zábranská.

Šťastného smolaře brněnské studio v polovině prosince promítlo dětem z několika dětských domovů z Brna a okolí.

Šťastný smolař / Ivan Trojan, Filip Cíl
Zdroj: ČT24/ČT

Pohádky nicméně brněnské studio v letošním roce natočilo dvě. Ačkoliv se původně mluvilo o tom, že Šťastného smolaře diváci uvidí až o Vánocích 2013, nakonec dostal přednost před pohádkou Sněžný drak od režiséra Eugena Sokolovského. „Sněžný drak je pěkná klasická pohádka s princeznou a králem. Diváci se na ni mohou těšit v příštím roce. Přesný termín vysílání zatím neznáme.“

Koncert Zuzany Lapčíkové
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Po pohádce bude na programu ČT2 od půl dvanácté následovat premiéra pořadu s názvem Marija Panna přečistá. „Jedná se o záznam vánočního koncertu jazzové hudebnice Zuzany Lapčíkové a jejích hostů v kostele svaté Kateřiny v Šebrově na Blanensku,“ popsala Orošová. Při koncertu zazní spousta adventních a vánočních písní.

Středa 26. prosince

Na Štěpána je potom připravena repríza velmi úspěšné pohádky režiséra Pavla Jandourka O kominickém učni a dceři cukráře, kterou brněnské studio natočilo v roce 2006. Diváci si na ni budou muset přivstat už na čtvrt na osm ráno.

O půl páté odpoledne pak Česká televize na druhém programu odvysílá další z pořadů s náboženskou tematikou s titulem Jak jsem potkal Izrael v režii Petra Rause. Teolog Daniel Herman v něm vypráví o svém vztahu k zemi, ze které pocházejí jeho předci.

Čtvrtek 27. prosince

Prestižní záležitostí pro Brno je pořad projektu Evropská opera roku 2012, který své místo v programu našel 27. prosince ve 22.55 na ČT2. „Kromě řady ukázek z několika představení operních inscenací uplynulé sezony na mnoha místech v Evropě je do tohoto cyklu zařazena i Dvořákova Rusalka, která v režii Vladimíra Morávka zazněla v Janáčkově opeře v Brně. Natáčeli jsme ji letos začátkem října,“ uvedla Hana Orošová.

Opera Rusalka v Národním divadle Brno
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Ukázka trvá asi pět minut a obsahuje slavnou árii Měsíčku na nebi hlubokém v podání Pavly Vykopalové pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka. Doplňuje ji krátký rozhovor s hlavní protagonistkou a režisérem inscenace Vladimírem Morávkem.

„VÁNOCE Z BRNA“ – PROGRAM VYSÍLÁNÍ ČT

23. 12. (ČT2, 15.30): Uchem jehly Zbigniewa Czendlika s Liběnou Rochovou
24. 12. (ČT2, 9.30): Folklorika o tradici betlémů v Třešti
25. 12. (ČT2, 9.00): Přímý přenos bohoslužby
25. 12. (ČT1, 20.00): Šťastný smolař
25. 12. (ČT2, 23.32): Marija Panna přečistá – záznam koncertu Zuzany Lapčíkové
26. 12. (ČT1, 7.15): O kominickém učni a dceři cukráře
26. 12. (ČT2, 16.20): Jak jsem poznal Izrael
27. 12. (ČT2, 22.55): Evropská opera roku 2012

Vydáno pod