Jako první Šťastného smolaře zhodnotily děti z dětských domovů

Letošní Vánoce v České televizi budou patřit především pohádkám. Mezi premiérovými snímky diváci uvidí i příběh s názvem Šťastný smolař, který v brněnském studiu natočil režisér Jiří Strach. Do role prvních kritiků se vžily děti z několika brněnských dětských domovů. Česká televize jim novou pohádku promítla s předstihem.

V sále Břetislava Bakaly ve čtvrtek odpoledne zavládla sváteční atmosféra. Děti z asi desítky dětských domovů z Brna a okolí tam zhlédly novou pohádku Šťastný smolař, na kterou si jiní musejí počkat až na Vánoce. Pozdravit je přišli i herci Filip Cíl a Martina Zábranská.

„Upřímně, měl jsem velký strach, že to pro děti nebude působit úplně jako vánoční pohádka, protože je to spíš dobrodružný příběh s pohádkovými prvky,“ přiznal Filip Cíl. „Myslím si ale, že děti to vzaly se vším všudy, mám z toho radost. Řekl bych, že mezi vánoční pohádky to zapadne,“ míní. 

Šťastný smolař vypráví příběh kominíka Filipa, kterému se smůla doslova lepí na paty. Jeho otec totiž chtěl přechytračit samotnou Štěstěnu. Tím na sebe – a hlavně na Filipa – přivolal její hněv. A jak už to v pohádkách bývá, od prokletí může Filipovi pomoci jedině láska. Krásnou Haničku ale bude muset nejdříve vysvobodit.

„Hanička je úplně obyčejná dívka, která chce jen lásku a štěstí, netouží po bohatství. Tím, že je dcera Štěstěny, tak lidem přináší štěstí. Vězní ji hradní pán, který od ní chce její štěstí získat,“ popsala svoji postavu herečka Martina Zábranská. „Filip se do Haničky zamiluje a zachrání ji, proto od Štěstěny získá také štěstí,“ vysvětlila.

Rozhovor s herci z pohádky Šťastný smolař na autogramiádě v Brně (zdroj: ČT24)
  • Šťastný smolař zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4190/418910.jpg
  • Šťastný smolař zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4190/418913.jpg
  • Šťastný smolař zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4190/418911.jpg
  • Šťastný smolař zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4190/418909.jpg

Pohádka, která pobaví děti i jejich rodiče

Ačkoliv téma nové pohádky může znít vážně, sálem se při promítání pohádky neustále ozýval smích. U dětí měla velký ohlas komediální postava Filipova průvodce, chorobného lháře, který si říká Kdokoliv, v podání Ivana Trojana.

„Třeba si dal do klobouku peníze, zapomněl na to a pak si ho nasadil,“ popsala divačka Olinka. „Mně se líbilo, jak se mu pokazila motorka, na které s kominíkem jezdili,“ dodal Zdeneček.

Co se vám nejvíc líbilo na pohádce? ... aneb děti v roli prvních kritiků (zdroj: ČT24)

„Rozhodně to není žádná ušišlaná dětská pohádka. S Markem Epsteinem jsme se to snažili psát tak, aby si v tom něco našli všichni, děti i dospělí. Jsou tam místa, kde se zasmějí spíš děti, ale v jiných pasážích jsou fórky spíš pro rodiče,“ uvedl režisér Jiří Strach.

S výsledkem je spokojený. „Myslím si, že kdo má rád Anděla páně, tak ten bude mít rád i Šťastného smolaře,“ dodal s úsměvem.

Režisér Jiří Strach o nové pohádce Šťastný smolař (zdroj: ČT24)

Česká televize v letošním vánočním programu odvysílá celkem 58 pohádek, z toho tři nové. Štědrý večer od 19 hodin bude patřit premiéře Dvanácti měsíčků od režiséra Karla Janáka. Šťastný smolař bude následovat o prvním svátku vánočním ve 20.00 a pohádku O pokladech od režiséra Víta Karase diváci uvidí ve 20.00 na Silvestra.