České hlavičky představí své projekty televizním divákům

Jsou mladí, talentovaní, mají neuvěřitelné nápady, a navíc je dokážou náležitě prodat, říká o laureátech ceny České hlavičky moderátor Aleš Cibulka. Záznam ze slavnostního předávání cen mladým českým vědcům za rok 2012 v brněnském Mahenově divadle odvysílá Česká televize 17. listopadu. V pořadu vystoupí slovenská zpěvačka Kristina, smyčcové trio INFLAGRANTI nebo taneční soubor Merlin.

„Starší generace často říkají, že mezi dnešními mladými není nikdo talentovaný, a údajně mají obavu o budoucnost. Myslím si, že České hlavičky jsou dokladem, že o naši budoucnost, alespoň co se týče vědy, se opravdu bát nemusíme,“ tvrdí moderátor galavečera Aleš Cibulka, který nadané studenty velmi obdivuje.

Mezi vítěznými pracemi se letos objevil například návrh paleontologického výzkumu, analýza cenové politiky českých mobilních operátorů nebo projekt mechanických 3D tiskáren.

Malá česká „nobelovka“

Soutěž vznikla před šesti lety jako mladší „sestřička“ projektu Česká hlava. „Je to vlastně taková malá nobelovka. Doufejme, že tyto malé hlavičky se jednou objeví i v těch velkých hlavách, a stanou se z nich skuteční vědci,“ dodal Aleš Cibulka.

Moderátor Aleš Cibulka o laureátech České hlavičky (zdroj: ČT24)

Soutěž České hlavičky je určena studentům středních a základních škol a zaměřuje se především na technické a přírodovědné obory. Porota složená z renomovaných českých vědců uděluje ceny v pěti kategoriích:

  • MERKUR - „Ekonomie a podnikání“ - cena za práce z oblasti ekonomie a podnikání (uděluje VŠE)
  • FUTURA - „Řešení pro budoucnost“ - cena za praktické projekty, zlepšovací návrhy a vynálezy, technologie a inovace, které teoreticky či prakticky posouvají současný stav dopředu nebo obohacují dosavadní úroveň poznání (uděluje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR)
  • GENUS - „Člověk a svět kolem něj“ - cena se uděluje za odborné práce a projekty z oblasti chemie, biochemie, biologie, zdravotnictví a za technologie či techniku zlepšující nebo chránící životní prostředí (uděluje společnost Ekonom a.s.)
  • INGENIUM - „Svět počítačů a komunikace“ - cena za práce a projekty v oblasti informatiky, programování a všech forem neverbální komunikace (uděluje ABB s.r.o.)
  • ABRAXAN - „Vstupenka do vědy“ - cena pro žáky do 15 let za práce a projekty v nehumanitních oborech (uděluje Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy)

Duchovním otcem obou projektů je Stanislav Štěpánek. „Původně jsme začali s oceňováním nejlepších českých vědců a techniků. Pak jsme si řekli, že bychom měli oceňovat i středoškoláky. Myslím si, že pro společnost je velice důležité, abychom si uměli vážit vzdělaných mladých lidí a aby mladí lidé měli chuť studovat a jít na vědecké obory,“ míní.

Studenti potřebují motivaci

Podnětem k založení soutěže byl podle Štěpánka neustále klesající zájem studentů o přírodovědné a technické obory. „Dneska chce být každý psychologem nebo právníkem, méně už je těch, kteří chtějí být fyzikem nebo třeba konstruktérem. Pokud však jde o ekonomické perspektivy, právě přírodní vědy a technologie jsou rozhodujícími obory, kterým je potřeba věnovat pozornost,“ je přesvědčený Štěpánek.

Ti, kdo uspějí mezi Českými hlavičkami, nedostanou pouze diplom, jak bývá zvykem v jiných studentských soutěžích. Od pořadatelů získají také peníze, které jim mají pomoci v pokračování ve výzkumu nebo zdokonalování projektů. A to už je pořádná motivace. Za letošní ročník takto organizátoři nadaným studentům rozdělili částku v celkové výši 135 tisíc korun.

Ambiciózní studenti z Českých hlaviček ale na vavřínech neusínají. Mnozí z nich míří na zahraniční stáže nebo se účastní světových soutěží. Tam se hraje ještě o víc. „Když vyhrají například v Americe, tak ještě než se stihnou vrátit domů, okamžitě dostanou nabídky na stipendium od nejlepších univerzit,“ vysvětlil Stanislav Štěpánek. Mrzí ho, že podobně to zatím v České republice nefunguje. „U nás nejenže nedostanou žádné stipendium, ale dokonce je ani nikde nechtějí brát bez přijímaček, ač spousta škol dnes přijímá studenty bez zkoušek úplně normálně,“ krčil rameny. Doufá, že se situace zlepší, aby talentovaní studenti neodcházeli do zahraničí.

Žádné „kádrování“ ani okresní kola

Jak se do soutěže přihlásit? Podle Štěpánka si přihlášku může podat kdokoliv – bez ohledu na to, jaké má ve škole známky, nebo zda uspěl v jiných soutěžích. „Soutěž má tu výhodu, že nemusíte procházet žádným kádrováním, žádnými okresními koly ani ničím podobným. Přihlášky jsou individuální, nezávislé na tom, jestli vás nějaký učitel má, nebo nemá rád,“ uvedl ředitel projektu.

Rozhovor s ředitelem projektu České hlavičky Stanislavem Štěpánkem (zdroj: ČT24)

O hodnocení projektů rozhoduje odborná porota. Komise z nich vybírá finalisty, kteří pak své práce porotě osobně prezentují. Ročně se do soutěže hlásí kolem osmdesáti studentů. „Dá se říct, že zájem je víceméně stabilní, což je slušný úspěch, vzhledem ke klesajícímu zájmu o tyto obory,“ doplnil Štěpánek.

Hodinový záznam galavečera odvysílá Česká televize na svém prvním programu v sobotu 17. listopadu (11:50 na ČT2), kdy si připomínáme Mezinárodní den studentstva. Režie se ujal František Polák.

Vydáno pod