Dobré ráno patří divákům. Vypraví se za nimi domů

Noví moderátoři, nové barvy, nové dekorace ve studiu – nejen o tom je nové Dobré ráno. Co oko diváka jen tak nezahlédne, je početný tým lidí, který se den co den stará o to, aby vše fungovalo, jak má. Také v jeho čele v brněnském studiu České televize teď stojí nová tvář. Bývalý rozhlasový moderátor a muzikant Pavel Kašpar má spoustu plánů a nápadů, jak lidem vstávání ještě více zpříjemnit.

První týden nového Dobrého rána z Brna je za námi. Jak jej hodnotíte? Byl hodně náročný?

Na to, jak krátký čas jsme na přípravu měli, se první týden povedl. Krátce před ním se teprve dokončovaly dekorace. Rozhodli jsme se i pro změnu moderátorů, čímž jsme si to malinko zkomplikovali. Myslím si ale, že nové tváře si ten v uvozovkách nový pořad skutečně vyžádal. Je jasné, že budeme ještě vychytávat mouchy. Přece jen je to živé vysílání a teprve na place vidíme, co všechno je potřeba udělat jinak. Když se na Dobré ráno podíváte v televizi, tak si myslím, že pořad má minimálně švih, svěžest, nové tváře, nenudíte se u toho a spěje kupředu. Ty dvě a půl hodiny utečou jako voda.

Zažili jste v prvním týdnu nějakou opravdu pernou chviličku?

Doslova perná chvilka nastala ve čtvrtek ráno, kdy nám ve studiu nefungovala klimatizace. Paradoxně v šest hodin ráno je ve studiu dost nedýchatelno a dělaly se nám z toho krůpěje potu na čele. Ale naštěstí ne z důvodu, že bychom nezvládali program. Svým způsobem pernou chvilku zažil i náš moderátor Ondra, kterého tuším v noci ve středu museli v úrazové nemocnici na stomatologii přivést do použitelného stavu, což asi nebylo nic příjemného. Nicméně ráno všechno zvládnul, žádná nateklá pusa nebyla vidět.

Projektový vedoucí pořadu Dobré ráno Pavel Kašpar vystudoval Pedagogickou fakultu na Masarykově univerzitě v Brně. Učitelství se věnoval osm let. Poté vystřídal několik soukromých rádií a v posledních letech pracoval jako výkonný ředitel rádia Petrov. Oblasti médií se věnoval také v RRTV, kde působil jako analytik vysílání. „Myslím si, že po mně Česká televize sáhla jako po člověku, který přichází z úplně jiného prostoru, aby byl schopen do práce vtisknout něco nového,“ říká Pavel Kašpar. Spolupracovat s brněnským studiem začal teprve v letošním roce, a to na analýze pořadu Živě na Jedničce. „Po jejím dokončení byl pořad bohužel zrušen. Vedení studia mne ale požádalo, zda bych podobný projekt nemohl zpracovat také pro startující Dobré ráno. To byla moje cesta sem,“ dodal projektový vedoucí pořadu. Jeho zálibou je tvorba vlastních krátkých filmů a působí jako zpěvák a skladatel pop-noirové skupiny Hraczki.

Jak vy sám vnímáte zrušení a obnovení Dobrého rána?

Krok, který vedl ke zrušení původního Dobrého rána, neznám. Jeho návrat ale vnímám velmi pozitivně. Televizní divák neměl alternativu k jiným ranním programům kromě ryzího zpravodajství. Chyběl tu pohodový proud muziky, zajímavých reportáží a hostů. Byť se teď Dobré ráno vrací na program ČT2, tak věřím, že si své diváky opět najde.

Po zrušení Dobrého rána se ozývaly hlasy ze strany nespokojených diváků. V čem si myslíte, že spočívá úspěch Dobrého rána ve srovnání s programy na komerčních stanicích?

Různé televize zkoušejí cizelovat model nějaké ranní show. Diváci chtějí svěží, lehké vysílání, které by mohli sledovat těch svých patnáct dvacet minut ráno, než odejdou do práce. Zásadní rozdíl vidím v přístupu k těmto show. Každá televize má jiné možnosti, a to nejen studiové, ale také finanční. To jsou vnitřní atributy, které jsou do jisté míry limitující. Myslím si, že divák České televize by mohl být ve vztahu k Dobrému ránu divákem věrnějším, pokud se nám ho podaří získat. Přece jenom diváci k České televizi určitým způsobem vzhlížejí. Je zažité, že je jistým top médiem. I když některé komerční televize mají také spoustu zajímavých pořadů, tak můžeme trochu vytěžit z toho, jaké jméno tu Česká televize má. Věřím tomu, že nové Dobré ráno úspěšné bude.

Zkouška s novými moderátory Dobrého rána
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V čem konkrétně spočívá vaše snaha „osvěžit“ Dobré ráno?

To „osvěžení“ spočívá už ve vizuální stránce. Už to, že jsou tam nové tváře moderátorů, kteří jsou průvodci a spojovateli jednotlivých bodů programu, je podle mě zásadní změna, která určitou svěžest může přinést. I když program našlapete zajímavými tématy, můžete hodně ztratit švih tím, že budete mít na pohled unavené a nepružné moderátory. Samozřejmě nepodceňujeme ani ostatní věci, záleží nám také na kvalitě zpráv a reportáží. Od příštího týdne navíc začneme vyjíždět s kamerou do různých měst po České republice. Chceme dát lidem prostor vidět se v Dobrém ránu. To znamená, že na nějaký konkrétní čas přijedeme do konkrétního města, což jsme inzerovali celý první týden. Lidé budou moci přijít a zamávat si nebo jinak zaexhibovat na kameru, předvést nám nějakou vlastní show. Potom z toho uděláme vždy sestřih, který budeme pouštět v následujícím vysílacím týdnu. Tím diváky vybízíme k interakci nejenom v soutěžích. O prázdninách pro ně ještě chystáme malý blok, který máme pracovně pojmenovaný jako „Ukaž se“. V něm vyzveme diváky, aby sami natočili, jak vypadá ráno u nich doma. Dneska můžete video natočit třeba mobilním telefonem ve velmi slušné kvalitě a pro diváky je to dnes relativně snadná věc. Lidé by měli mít pocit, že pořad patří především jim a mají možnost se v něm ukázat.

Nakolik budou Dobré ráno z Brna a Ostravy jiné?

Dobré ráno v Ostravě připravuje naprosto odlišný tým lidí s tím, že jsme spolu v kontaktu. V našich představách, jak by Dobré ráno mělo vypadat, se ale moc nerozcházíme. Na určitých věcech, jako je například grafika, barevné ladění, kulisy nebo hrubý bodový scénář, jsme se dohodli. Byl by asi nesmysl, kdyby pořad vypadal každý týden úplně jinak. Uspořádání studia se může v drobných nuancích lišit, ale tak jako se například vaří v brněnském Dobrém ránu, tak se bude vařit i v tom ostravském. Samozřejmě budou zde jiní moderátoři a odlišná témata, jiní hosté. Gros pořadu, mezi které počítám třeba i diváky tolik žádaný Raníček, zůstává stejné.

Zkouška Dobrého rána ve "staronovém" studiu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jaké máte reakce diváků za první týden?

Nějaké reakce se už objevily na webu. Jak to ale bývá, když nastane změna, což jsem si ověřil i u svých předchozích profesí, spokojený divák se málokdy ozve. Ten si řekne doma, že je to fajn, podívám se na to i zítra. Ale pokud by ho tam něco vyloženě nechytlo za srdce a nenadchlo natolik, že by přišel k internetu, tak nenapíše. Ruku na srdce, já to mám úplně stejně. Když se mi něco líbí, nemám v prvném plánu dát tvůrcům okamžitě nějakou zpětnou vazbu, i když vím, že je to pro ně důležité.

Tím tedy chcete říct, že se tam zatím objevují spíše negativní názory?

Tím chci říct, že názory, které se objevují hned po změně, jsou spíš negativního, i když nechci říct ryze negativního charakteru. Diváci se teď nejvíce ptají, proč k té změně došlo, z jakého důvodu už se nevysílá pořad Živě na Jedničce, proč tu jsou jiní moderátoři – to jsou nejobvyklejší dotazy, které nyní dostáváme. I vzhledem k prvním číslům sledovanosti ale věřím, že okruh diváků narůstá.