Dobré ráno se vrací s novou moderátorskou dvojicí

Příznivci Dobrého rána si mohou nastavit budíky na čas 5.59. Od pondělí 18. června budou opět vstávat s ranním lifestylovým pořadem České televize, který začátkem roku nahradilo zpravodajské Studio 6 a odpolední pořad Živě na Jedničce. Stejně jako dříve se bude vysílat živě, a to střídavě z brněnského a ostravského studia. Prostor Dobré ráno dostane na programu ČT2 a z Brna jím budou provázet noví moderátoři Ondřej Blaho a Lenny Trčková.

Jméno Ondřej Blaho už není divákům České televize neznámé. Mladý moderátor začínal v brněnském rádiu Kiss Hády a poté působil v původním Dobrém ránu s Jedničkou jako moderátor počasí, kde se vždy loučil svým typickým pozdravem „mějte se blaho“. Dvojici s Ondřejem utvoří sympatická blondýnka Lenny Trčková, která má s živým vysíláním rovněž zkušenosti z rozhlasového vysílání. Jako moderátorka působila například na Frekvenci 1 nebo Radiu Wave. Z ostravského studia bude pořadem nadále provázet Gabriela Lefenda s Petrem Rajchrtem, který se však bude střídat s Janem Součkem.

Rozhovor s vedoucím projektu Dobrého rána Pavlem Kašparem

Jak probíhal konkurz na nové moderátory? Kolik lidí se vám v Brně přihlásilo?

Ten časový úsek na výběr moderátorů byl velmi krátký, proto jsme nedělali klasický konkurz, ale pouze kamerové zkoušky, kam jsme už pozvali vytipované tváře.

Podle čeho jste vybrali novou moderátorskou dvojici?

Především jsme chtěli vytvořit úplně nový tým. Nechtěli jsme přesunovat bývalé moderátory zpátky ze Živě na Jedničce do Dobrého rána. Diváci by nové Dobré ráno neměli vnímat jako navazující pořad, ale úplně nový vysílací blok, který má být určený pro širší skupinu diváků. Dobré ráno na ČT2 by mělo být živější a pohodovější. Právě podle tohoto jsme se rozhodli pro tyto dva nové moderátory.

Jak bude nové studio vypadat? Změní se dekorace, anebo zůstanou ty z pořadu Živě na Jedničce.

Na výrobu nových dekorací nebyl čas ani prostředky, takže jsme se s pražským vedením nakonec dohodli, že použijeme staré dekorace, ale změníme jejich barevný design. Zatímco studio Živě na Jedničce bylo laděné do červené a modré, my jsme se rozhodli pro kombinaci modré a žluté, což působí příjemně svěže. Navíc studio laděné do červena má i pořad Studio 6 vysílaný ve stejnou dobu, takže jsme to chtěli barevně odlišit.

V čem kromě designu a moderátorů bude nové Dobré ráno jiné?

Především se budeme snažit zvát do pořadu hosty, kteří budou atraktivní pro co nejširší skupinu diváků. A neměly by to být pouze ty nejznámější tváře, ale také zajímaví lidé, kteří třeba běžně nejsou tolik vidět. To budou často lidé třeba z oblasti kultury.

Nabídne pořad také aktuální zpravodajství?

Vždy v půl a v celou hodinu bude vysílán blok krátkých zpráv. Budeme vybírat hlavně ty nejdůležitější věci, které právě hýbou společností, ale pouze v krátké formě. Přece jen ve stejný čas běží na dvou dalších programech České televize zpravodajské Studio 6 a myslím si, že nemá cenu mu konkurovat. Předpokládáme, že na nás se budou dívat spíše diváci, kteří ráno před zpravodajstvím preferují lifestylový pořad.

První díl nového Dobrého rána se vysílá už v pondělí, a to z Brna.  Na jaké hosty nebo témata se už diváci mohou těšit?

Každý díl bude mít konkrétní téma, podle kterého budeme vybírat hosty – téma prvního dílu bude „Restart“, čímž chceme v podstatě odkázat na to, že pořad oživujeme. Zároveň se podle toho v pořadu objeví zajímaví hosté, kteří také ve své kariéře nebo životě prožívají nějaký takový restart. Jejich jména bych ale zatím neprozrazoval, to nechám na moderátorech, kteří už teď točí první upoutávky.

Vysílat se bude každý všední den vždy od 5.59 až do 8.30 hodin. Přesun na druhý program České televize s sebou však přinese několik dramaturgických změn tak, aby pořad tematicky více korespondoval s charakterem ČT2.

Programový ředitel ČT Milan Fridrich:

„Česká televize od počátku letošního roku postupně nastavuje nové profily programů ČT1 a ČT2 a hledá optimální podobu živého regionálního vysílání z Ostravy a Brna. Spolu s tím, jak ČT2 posiluje svůj vzdělávací a kulturní charakter, inovované Dobré ráno do něj dobře zapadá i z delší perspektivy vývoje druhého programu veřejnoprávní televize. Jednička bude naproti tomu od podzimu posilovat hlavně v oblasti zábavy, původní dramatické tvorby a investigativní publicistiky.“

Odpolední živé vysílání na ČT1 nahradí pohádky

Vedení České televize se tímto krokem rozhodlo vyslyšet prosby diváků o návrat jejich oblíbeného ranního pořadu. Řada z nich si stěžovala, že v odpoledním čase nemohou být u obrazovek a Dobré ráno jim při vstávání chybí.

Naopak pro pořad Živě na Jedničce změny znamenají konečnou. Přes léto ho nahradí prázdninově laděné pohádky a rodinné filmy. „Odpolední vysílání na ČT1 od 18. června odpovídá předprázdninovému letnímu období. Každý všední den na ČT1 od 14:00 hodin mohou malí diváci sledovat pohádkový příběh, například Komu straší ve věži, O statečné princezně Janě, Jak Jaromil ke štěstí přišel nebo seriál Výpravy za českými čerty a další,“ řekla mluvčí České televize Michaela Fričová.