Páteční Události z Brna budou s nádechem dokumentu

Brno - Výjimečný projekt připravila na pátek Redakce zpravodajství ČT Brno. Místa redaktorů zaujmou renomovaní čeští a slovenští dokumentaristé, kteří se na události dne podívají svýma očima. Výsledek jejich snažení můžete vidět v pátek v pořadu Události v regionech z Brna v 18:00 na ČT1.

Celkem šest dokumentaristů se zapojí do přípravy pátečního vysílání Událostí v regionech vysílaných z Brna. „Při výběru oslovených dokumentaristů jsme vycházeli ze zkušenosti ČT Brno. S většinou z nich už totiž brněnské studio dříve spolupracovalo. Teď dostanou příležitost zpracovat téma na mnohem kratší ploše, než na jakou jsou zvyklí,“ říká šéfredaktor zpravodajství Roman Ondrůj.

O zpravodajské štáby a jednotlivá témata se podělí Peter Kerekes, Jan Gogola ml., Erika Hníková, Robert Kirchhoff, Vít Klusák a držitel Českého lva za nejlepší dokument loňského roku Martin Mareček.

Ten do Brna přijíždí bez konkrétní autorské představy. Podle něj bude záležet na tématu, které by dostal ke zpracování. Kdyby to byla například havárie kamionu? „Prostě bych se pokusil nahlédnout na kontext té havárie. Je rozdíl, pokud by se nehoda stala na dálnici nebo pokud by například auto nabouralo do obytného domu,“ říká držitel Českého lva za nejlepší dokument loňského roku Pod sluncem tma.

„V době internetu se řeší, jak by se mělo zpravodajství dělat. Myslím si, že by nemělo jen přinášet zprávu, ale s odstupem s událostí pracovat,“ dodává Martin Mareček.

Martin Mareček

Režisér, scenárista, hudebník a dramaturg vynikal už ve škole originálním přístupem ke své tvorbě. V dokumentární tvorbě se často věnuje úloze neziskového sektoru. Projevilo se to už v mystifikačním snímku Javor ´98 z roku 1998 o mladém muži, který plánuje obklíčit Prahu stromy. Téma kulminovalo ve třech celovečerních projektech Hry prachu, Zdroj a AutoMat. Dokument Zdroj se investigativními metodami dostal k jádru problematických lidsko-právních souvislostí těžby ropy ve zbídačeném Ázerbájdžánu. Snímek, který vypovídá o paradoxech a nevyváženosti současného světa, získal přes dvacet ocenění na filmových festivalech po celém světě.

Silné ohlasy vyvolal také snímek Pod sluncem tma. Milan a Tomáš, dva rozvojoví experti, se vracejí do zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali školu a nemocnici. Postupně zjišťují, proč některé části systému nefungují a snaží se vše opravit a něco v současném světě změnit.

Vydáno pod