Mladí herci se stále učí na Suchém a Šlitrovi

Brno - Kabaretní detektivka s prvky hororu, to je nový brněnský muzikál Tajemství Žlutého hřbetu. Hra, která je hudební poctou dvojici Suchý - Šlitr, odkazuje svým názvem k žlutým hřbetům brakové literatury. Zároveň jde ale o přezdívku zlosyna, který ožívá v představení s absurdními momenty.

„Tajemství Žlutého hřbetu je vlastně juke-box muzikál, tedy dílo složené z už hotových písní,“ vysvětlil dramaturg Jan Šotkovský. Hra vznikla před několika lety na zakázku příbramského divadla, a písně z divadla Semafor jsou hlavní hudební složkou muzikálu. Příbramská inscenace získala dokonce před třemi lety druhé místo při udílení Ceny Evalda Schorma.

„Juke-box muzikál je pojem posledních zhruba deseti let, od díla Mama Mia. Muzikál se snaží zakrýt to, že hity jsou tam vsazeny jen oslími můstky,“ vysvětlil Šotkovský. „Tahle hra je originální stylem humoru. Je zajímavá  například pro ty, kteří mají rádi anglickou skupinu Monty Python. I když se to nezdá na první pohled, tak je tomu velmi blízká. Je to naprosté absurdno, které je tak absurdní, až je vtipné,“ nalákal jeden z herců Marek Ouda. 

No comment: Inscenace Tajemství Žlutého hřbetu (zdroj: ČT24)

„Suchého jako textaře nesmírně ctím. To je až neuvěřitelné, jak mu to dodnes rýmuje, nevysezeně, rytmicky přesně,“ upozornil autor hry Milan Šotek. Režie brněnských studentů muzikálového herectví se ujal hostující Martin Pacek. Představení je náročné především pro herce, z nichž většina hraje několik postav zároveň. Není proto divu, že během něj vystřídají desítky převleků.

Tajemství Žlutého hřbetu má premiéru v neděli v 19:00 v Divadle na Orlí.

Policejní praktikant Kudlič stojí před zapeklitým případem - vojín Houska se doznal k vraždě a oběsil se ve vězení. Žádná oběť jeho vraždy ovšem není k mání, tudíž ji policista Kudlič musí najít. „V téhle hře hraji detektiva, který dostal za úkol najít oběť. Je to trošku paradoxní situace, ale já ji nakonec najdu,“ přislíbil Marek Ouda.

V absurdních a nečekaných souvislostech zazní během představení klasické šlágry jako Pramínek vlasů, Blues o stabilitě, Sluníčko a mnohé další. Na prknech Divadla na Orlí se detektivní příběh předvede ještě pětkrát.