Brněnská filharmonie doprovodila romské písně Idy Kelarové

Brno – Autentičnost a temperament romské hudby nabízí dva výjimečné koncerty, které na předvánoční čas připravila Ida Kelarová s Filharmonií Brno. V brněnské Richard Adam Gallery vystoupila ve čtvrtek a také v pátek večer. Filharmonie tak navazuje na svoji každoroční tradici koncertů, které se snaží přinést netypické spojení zajímavých interpretů se zvukem symfonického orchestru.

Na brněnském dvojkoncertě se představí Filharmonie Brno s dirigentem Pavlem Šnajdrem, zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová a sbor MIRET spojený ze zpěváků sborů Čhavorenge a Barbastella. „Romská hudba je strašně zajímavá. Je krásné vidět, jak jsou ty děti spontánní, mají už od malého věku schopnost improvizovat, mají hudbu v sobě,“ řekl koncertní mistr brněnské filharmonie Pavel Wallinger

„Snoubí se ve mně obě kultury … snoubí a perou zároveň, protože ať chci nebo ne, je ve mně temperament, spontánnost a tvůrčí síla romského národa a zároveň i hloubka a dar národa českého.“

Ida Kelarová

Romové pro své písně nepoužívají noty. Charakteristické volné nakládání s půltóny a čtvrttóny se snad ani nedá notovým písmem zapsat. Romská píseň je založena na výrazném přednesu. Zpívají  o žalu, chudobě, nešťastné lásce, nevěře, smrti, nemoci či hladu. Často je příčinou utrpení neposlušnost vůči vlastní matce, ženě, vůči Bohu a zpěvák se k nim často obrací se zvoláním „Joj Devla“ (joj Bože), „Joj mamo“ (joj maminko) či „Romale, čhavale“ (Romové, lidé).

NO COMMENT: Koncert Idy Kelarové a brněnské filharmonie (zdroj: ČT24)

Ida Kelarová si spolu se svým uměleckým týmem přizvala ke spolupráci romské děti z Brna, Valašského Meziříčí, Vsetína, Ostravy a romských osad na Slovensku, z nichž sestavila početný sbor Čhavorenge.  „Děti s námi spolupracují už několik let, takže jsme vystoupili už s několika filharmoniemi. Já jsem neskutečně ráda, že nám otevírají dveře, protože pro děti je to obrovská zkušenost a zážitek na celý život,“ uvedla Kelarová. Podle ní jsou podobné koncerty pro děti obrovskou motivací. „Je to pro ně takový dárek, ovšem za tvrdou práci, kterou na sobě musí každé dítě udělat,“ uzavřela zpěvačka.

Ida Kelarová

Ida Kelarová (rozená Bittová) je zpěvačka a sbormistryně. Pochází z hudební rodiny, i proto studovala hru na violoncello a klavír na Janáčkově konzervatoři v Brně. Za svého největšího učitele považuje svého otce, muzikanta Kolomana Bitto. Hudbě zasvětil i výchovu dvou ze svých tří dcer - Idy a její neméně slavné sestry Ivy Bittové. Část života strávila Ida ve Velké Británii, Dánsku a Norsku, v roce 1995 se však vrátila do České republiky, aby zde pokračovala v práci, již započala v Anglii.

Ida Kelarová působí jako zpěvačka, muzikantka, sbormistryně, hudební aranžérka a producentka. Už dvacet let pracuje s lidským hlasem pod hlavičkou školy ISHV (International School for Human Voice), kterou sama založila. V 1999 založila občanské sdružení MIRET, kde své úsilí soustředí na pomoc talentovaným romským dětem a mládeži.