V břeclavském muzeu jsou k vidění stoleté hračky

Břeclav – Nová výstava s názvem „Hračky 1890 – 1980 aneb Kouzlo vánočního dárku“ je k vidění v Městském muzeu a galerii Břeclav. V objektu pod vodárnou si lidé mohou prohlédnout stoletý vývoj hračkářství u nás i ve světě, k vidění budou i hračky z produkce břeclavské firmy Gumotex. Děti si mohou pohrát s divadélkem nebo se projít na chůdách.

„Je tu minimálně stovka exponátů, přičemž nejstarší hračka je z roku 1890, a je to dřevěná drezína,“ prozradila kurátorka výstavy Eva Sadílková. Výstava představuje jednu z nejucelenějších kolekcí hraček u nás, soukromou sbírku Miroslavy Pecháčkové. Její kolekce vyniká rozmanitostí – zahrnuje autorské hračky, tovární produkce i lidové hračky z různých materiálů od vosku a papíru až po cín, sklo nebo gumu.

K vidění jsou hračky dětí z různých sociálních vrstev, hračky určené chlapcům - autíčka, koně nebo vojáčci, i dívčí hračky jako panenky, kočárky a pokojíčky. Nechybí ale ani hračky určené všem dětem – stavebnice, divadélka a plyšáci.

Kurátorka Eva Sadílková popisuje jeden z exponátů (zdroj: ČT24)

Atmosféru Vánoc a jejich sepětí s hračkami přiblíží dvě dioramata. Návštěvníci v nich nahlédnou do domácností z 30. a 50. let v čase Vánoc – lidé tak uvidí typické dobové hračky, které tehdy děti mohly najít pod stromečkem. „Po válce nastupují plastové hračky, do té doby byly jen dřevěné a kovové,“ uvedla kurátorka. Samostatnou část výstavy tvoří hračky břeclavské firmy Gumotex. „Návštěvníci hračky Gumotexu poznávají, protože je mají většinou doma,“ dodala Sadílková.

Aby se děti na výstavě nenudily, připravili pro ně organizátoři velkou interaktivní hernu. Děti si v ní vyzkouší chůdy a balanční kostky, loutkové a maňáskové divadlo nebo tiskátka různých motivů. Výstava je otevřená každý den kromě pondělka od 10 do 17 hodin, o víkendech od 13 do 17 hodin. Potrvá až do 26. ledna příštího roku.

Více informací o břeclavské výstavě hraček najdete zde.