Nemá rád dotyky a je génius. MD Brno uvádí hru o autistovi

Brno - Nejlepší britská kniha roku 2003 – Podivný případ se psem - je v Česku nově k vidění i v divadelní podobě. Netypickou detektivku Marca Heddona o patnáctiletém autistovi, který má v malíčku matematiku, zato ale vůbec nerozumí lidským citům, nastudovalo Městské divadlo Brno.

Patnáctiletý Christopher Boone trpí Aspergerovým syndromem. Na jedné straně je géniem, který rozumí číslům a vesmíru, na druhé straně je ale úplně ztracený v každodenním jednání s ostatními lidmi. Nesnáší dotyky, žlutou a hnědou barvu. „Svět kolem nás vnímáme velmi samozřejmě a velmi běžně. Pro toho kluka ale takový rozhodně není. Naopak je velmi složitý, představuje pro něj celou řadu překážek. Překonávání těchto drobných úskalí života, která si my třeba ani neuvědomujeme, je pro něj opravdu životní výzvou. Je to neuvěřitelnej souboj,“ myslí si režisér představení Mikoláš Tyc.

Herci se na novou inscenaci poctivě připravovali. Spolupracovali s Asociací pomáhající lidem s autismem a dokonce se setkali i s člověkem, který trpí Aspergerovým syndromem stejně jako hlavní hrdina. „Lidé s Aspegerovým syndromem jsou roztěkaní, většinou vás nesledují, když s nimi mluvíte. Mnoho lidí říká, že jsou sobečtí, protože jsou tak zahlcení vlastními myšlenkami, že vás skoro ani nepustí ke slovu. Mě osobně překvapilo, že nedokážou číst emoce v obličeji ostatních lidí a že nelžou. Mluví jenom pravdu, protože nedokážou konstruovat situace a neví, proč by měli lhát,“ řekl představitel Christophera Vojtěch Blahuta.

No comment: Představení Podivný případ se psem (zdroj: ČT24)

Kromě svých vlastních potíží řeší Christopher coby obdivovatel Sherlocka Holmese taky smrt sousedčina psa. Příběh se na jevišti ocitl poprvé loni v londýnském národním divadle a dočkal se stejných ohlasů jako kniha.

Vydáno pod